Thursday, April 28, 2011

GULAI KURMA AYAM~BUDU & DURIAN maveles :-)

Alhamdulillah..baru selesai berbuka puasa bersama hubby..kenyang sangat2..kejap lagi mesti cari bantal tapi kena tunggu dulu..nak tengok citer antu dulu pkl 9.30 jap g..Jom kita layan resepi berbuka tadi..Siap makan budu dgn durian lagi haa..hubby balik keje tadi beli durian..sedap tul durian tuu..isi kuning..manis plak tuu.. banyak la plak membebel nii..jom kita layannn...


GULAI KURMA AYAM

BAHAN-BAHAN:-

6 ketul ayam 
2 sudu besar rempah kurma (bancuh dgn sedikit air)
1 cawan santan pekat 
1 cawan santan cair
2 biji kentang - kupas, belah dan potong 6
1 biji tomato - potong 4
garam

Bahan Tumis:-

1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
2 biji bawang putih - tumbuk
1/2 inci halia - tumbuk
1/2 labu bawang besar - hiris


CARA NAK BUAT:-

Panaskan minyak and tumis semua bahan tumis hingga naik bau. Masukkan santan pekat bersama rempah. Perlahankan api dan masak rempah sambil dikacau hingga pecah minyak. Masukkan ayam dan  gaul rata. Guna api sederhana. Masukkan kentang. Masak lebih kurang 10 minit sambil dikacau. Masukkan santan cair dan kemudian letak garam. Biarkan kuah mendidih, seimbangkan rasa. Perlahankan api dan masukkan tomato. Tutup api. siap untuk dihidang..Slamat Mencuba :-)


paling best..makan tak hingat apa dah..hehee

11 comments:

  1. sape yang comel ..akak montel ..anis comel..

    pelik akak tenguk kamu makan durian degan cili padi, asam limau nipis dan bawang..pelik memang pelik

    ReplyDelete
  2. sedapnya kurma tu...:)
    ermm ... durian mkn ngan cili padi.. apa rasa nya yer? nasib belum musim durian lg kat sini.. kalau x nak try gak.. hehehe

    ReplyDelete
  3. Durian cili padi budu asam limau... mmg fav org Kelantan kan... akak tau sebab suami akak pun org kelantan... hihi.. kalu lauk cam ni mmg laaa... lps ni mmg cari bantak punyer... hihi

    ReplyDelete
  4. opppsss... salah eja lah pulak... bantal lah.... adoiii... ni mata dah mengantuk lah ni... nak cari bantal jugak ni... hihi

    ReplyDelete
  5. Kak Ina: montel yg comel laa kak ina..hehee..

    pelik ke..? org klantan biasa je kot..klu tmbah dgn ikan bakar lg best..kak ina kna try lee..hehee

    ReplyDelete
  6. Diana @ melley mey : klu dh biasa mmg best laa mkn cani tapi xleh mkn slalu..bertambah lah kg lps nii.. hehee

    ReplyDelete
  7. Kak ita: betu tu kak..org klate mmg suka mkn cani..tmbh plak dgn isi ikan..lg best..hubby yana org kedah..dia pun dh start mkn cani..hehee..jom cari bantal sama2..:-)

    ReplyDelete
  8. salam kak yana :)
    sorry lambat mengunjung balas. kena penyakit malas. almost 3days tak ngadap internet. wahhh akak, ni baru first time saya taw y budu pun leh wat ala2 sambal tmepoyak gitu. selalu makan budu kosong jer...hehe

    ReplyDelete
  9. sedapnyer Yana...kak fiza dah terliuq dah ni...tgk budu ngan durian tu teringat la pulak sambal belacan ngan tempoyak...sslluurrpp
    lapaq la pulak...

    ReplyDelete
  10. Iera: wksalam..k.yana pun br lpas kna pnyakit malas hehee..budu lg best mkn cani..tmbh plak dgn isi ikan xpun buah tomato..sedap!! xsedar tmbh nasi :-)

    ReplyDelete
  11. k.fiza: sesekali bleh la mkn cani..xleh ari2..bahaya..mkn nasi x hingat pe laa klu mkn budu cani..hikhikk

    ReplyDelete