Thursday, March 31, 2011

KUIH KETAYAP @ KUIH GULUNG

Menu kami petang semalam..tak sempat nk bern3 semalam..my baby asyik meragam jee..anak nangis takkan kita nak pegang laptop plak..krg mengamuk bapak dia marah ibu..hehee..Jom lah kita semak resepi mudah nii..buat ni pun sambil duk gaduh2 ngn my baby..tapi abis gak mkn hehe..layann...

BAHAN-BAHAN:-

1 1/2 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 1/2 cawan air
Pewarna hijau

INTI:-

1/2 biji kelapa parut
2 keping gula merah
3/4 cawan air
Garam
Daun pandan ( simpul )

Untuk kulit, campur tepung gandum, telur dan air. Lepas tu masukkan pewarna hijau dan kacau sebati. Kemudian tapis adunan. Panaskan kuali dan letak minyak sikit je. Masukkan sesenduk adunan kulit tadi dan lenggang2 j atas kuali biar nipis. Dah masak boleh ketepikan dan masukkan inti.
Untuk inti pula, masuk semua bahan dan masak dengan api yang perlahan. Kacau hingga inti jadi kering. Tunggu hingga sejuk barulah masukkan dalam kulit tadi..Slamat mencuba..:-) 

No comments:

Post a Comment