Wednesday, March 16, 2011

KALIO UDANG

Slamat tengah hari..dah makan tengah hari ke.? yana xsmpat mkn pagi pun..ari ni skali lg breakfast+lunch..dah biasa camni sejak zaman budak2 g hehee..Ari ni rindu nak makan masakan mama..dulu zaman budak2 mama yana suka masak..kami tak pernah makan kat luar..arwah baba dulu suka mama masak je..tapi anak pompuan dia yg sorang ni tak pandai masak hikhik..pagi tadi call mama mintak resepi kalio..Kalau zaman budak2 dulu mama slalu buat kalio ayam..rasanya masakan indon..yana suka coz rasa kuahnya yang masam2 gitu..hehee..jom kita ke dapur tengok resepi main campak2 je ni..mama yana yg cakap.. dia pun tak ingat sgt dah resepi ni..:-) yang penting memang sedap wlaupun ganti dengan udang..ari2 makan ayam..tukar sikit ari ni..yana makan dengan roti je..nak diet xleh makan nasi..huhuu..

udang ni buat aku kembali resdung..huhuu..

BAHAN-BAHAN:-

10 ekor udang sederhana besar
3 ulas bawang merah ( tumbuk )*
2 ulas bawang putih ( tumbuk )*
3 sudu besar cili kisar/cili boh
1/2 kotak santan M&S ( saiz kecil )
2 cm lengkuas ( tumbuk )*
1 batang serai ( diketuk )
3 helai daun limau purut ( hiris kasar )
3 keping asam gelugor ( asam keping )
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
Air secukupnya
Garam
Serbuk perasa
Gula

CARA NAK BUAT:-

Satukan semua bahan yang bertanda * bersama santan, serai dan cili kisar. Kacau supaya tak pecah minyak. Kemudian masukkan serbuk kunyit, daun limau purut dan juga asam keping. Kacau kejap dan masukkan udang. Kalau nak kuah banyak boleh tambah air. Gaul rata dan bolehlah masukkan garam, gula serta serbuk perasa. Tunggu hingga mendidih. Dah masak kalio kita...kalau nak pedas boleh tambah cili api yang dah potong..slamat mencuba :-)

* kalio biasanya pekat tapi yana buat berkuah. Tambah air banyak coz tak nak rasa lemak santan sangat..


No comments:

Post a Comment