Thursday, March 24, 2011

ROTI ARAB & KERUTUK DAGING

Assalamualaikum..cuaca pagi ni indah sekali..matahari bercahaya menyinari bumi Kepala Batas yang indah permai..ceewwaahh..bermadah pujangga lak pagi2 ni hehee..forget dulu pasal tu..jom kita tgk resepi yana and family semalam..xsempat nak buka laptop semlm..hubby blk lambat..kena layan dia laa..cian dia kena hujan..
Semalam sempat buat roti arab..konon nak makan petang tapi tersasar jadi makan malam..tgu hubby lmbt blk..reseppi ni juz c&p dari laman my resepi yana ubah sikit2..nasib baik jd gak hehee..pe2pun jom kita ke dapur..




BAHAN-BAHAN:-

2 cawan tepung gandum
2 sudu besar planta
2 sudu besar minyak masak
1 sudu besar shortening
2 sudu besar gula
1 sudu kecil yis
150 ml air suam


CARA NAK BUAT :-


  1. Satukan yis dan tepung. Kemudian gaul. 
  2. Lepas tu, bancuhkan planta, minyak, shortening dan gula dengan air suam. Kemudian campurkan semua bahan tadi dan uli sehingga licin.
  3. Perap doh selama 1 jam.
  4. Kemudian tumbuk bagi keluar angin dan uli semula.
  5. Lepas uli bolehlah canai nipis dan buat bulat2.
  6. Goreng sebiji2 dan tunggu biar roti kembung dulu baru terbalikkan.(siram minyak ats roti ms goreng)
  7. Dah siap roti arab..makan dengan kari best jugak..kami makan dgn kerutuk daging simple je.. Slamat mencuba :-)

No comments:

Post a Comment