Sunday, February 13, 2011

KARI AYAM MAMAK YANA STYLE

Slamat petang semua..ari ni ada satu lg resepi nk di share kan..resepi ni feveret hubby..dia xmkn pun g tp bini dia dh melantak tgh ari td sorang2..tgu dia blk mkn mlm je laa hehee..Jom la kt tgk..resepi biasa jee.. yana br blajar masak hehee

KARI AYAM MAMAK YANA STYLE

Bahan-bahannya:-

6 ketul ayam
1 biji buah tomato ( potong kecil )
1/2 biji bawang besar 
4 sekawan ( kayu manis, bunga lawang, buah pelaga & bunga cengkih )
3 ulas bawang putih ( tumbuk )
1/2 inci halia ( tumbuk )
Ubi kentang
3 sudu besar Rempah kari ayam Baba's
1/2 kiub ayam maggi
Daun kari
Garam
Serbuk perisa
Air asam jawa secukunya
Minyak untuk menumis

Cara Nak Masak :-

1. Panaskan minyak, tumiskan bawang besar dan tomato sampai la tomato hancur.
2. Lepas tu masukkan 4 sekawan td bersama2 dgn bawang putih, halia & daun kari.
3. Dah naik bau sikit br masukkan ayam & ubi kentang. Gaul. Lpas 3 minit masukkan  
    rempah kari. Gaul lagi sambil dimasukkan air tp jgn byk. Kari ni ala2 pekat skit.
    Kemudian masukkan kiub ayam maggi. 
4. Tutup dulu periuk biar ayam dan kentang masak sepenuhnya.
5. Masukkan sedikit air asam jawa nk bg ada rs masam skit.
6. Tambah bahan perisa seperti garam dan serbuk perisa
7. Kalau rasa dah ok maknanya kari dah jadi..hehee Slamat mencuba!!

No comments:

Post a Comment