Wednesday, February 16, 2011

IKAN GORENG HALIA


Lauk ni makan bersama dengan NASI GORENG CENDAWAN td..xsampai hati plak nak bg hubby makan nasi goreng je..tambah lauk yg ni je laa hehee..jom skali lg kita ke dapur..


IKAN GORENG HALIA


1 ekor ikan selar ( makan sorang je :-)
2 ulas bawang putih ( tumbuk )
1 inci halia ( tumbuk )
2 sudu besar sos tiram 
1 biji ubi kentang ( potong bulat )
bahan perisa


CARA NAK BUAT :-
Goreng ikan dulu tapi jgn garing sangat. lepas tu angkat dan ketepikan. pahtu gorengkan ubi kentang dan ketepikan juga.
Kemudian panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan halia. Dah wangi masukkan sos tiram. kacau lagi. Tambah skit air kalau x nak kuah banyak. Pastu masukkan bahan perisa. Garam x perlu coz sos tiram dah masin.
Last skali masukkan ikan dan juga ubi kentang yg digoreng tadi. gaul rata. Lepas tu bleh angkat dan hidang. Slamat mencuba :-)

No comments:

Post a Comment