Monday, November 24, 2014

APPLE STRUDEL MUFFINS

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^_^

Isnin kembali lagi..tak mau ada blues monday hokey..kita ceria2 jee ~~ back to menu hari nii.. dah lama tak bermuffin..si kakak hari2 duk menanya..ibu tak nak buat kek kecik2 ke..tak payah bt yang besar..kakak nak kecik je..alahaii kesian pulak ibu mendengar kata2mu itu anakku ^_^

Minggu lepas tengok kak yatie tayang muffin apple kat FB..nampak cam sedap je..nak buat pun tak susah sangat..gaul je dengan senduk..okess..projek on..kakak dah ready dengan apron dia terus je kami buat muffin..alahaii berbunga2 hati kakak tengok muffinnya jadi..sambil makan duk puji diri sendiri dia buat muffin sedapp ~~



APPLE STRUDEL MUFFINS

Bahan-Bahan- dapat dlm 25 biji muffin
  • 2 cwn tepung gandum*
  • 1 sudu kecil baking powder*
  • 1/2 sudu kecil baking soda*
  • 1/2 sudu kecil garam* (saya letak secubit je)bhn bertanda* diayak bersama
  • 1 cawan gula halus ~ Yana letak 3/4 cawan
  • 1/2 cwn butter
  • 2 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 1/2 cawan epal yg di dadu kecil (dlm 2 biji)
Bahan Untuk Crumble :-
  • 1/3 cawan gula perang( Dark Brown Sugar)
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 1/8 sudu teh serbuk kayu manis
  • 1 sudu besar mentega

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Panaskan oven pada suhu 200C, sediakan muffin cup jenis keras atau alas muffin pan dengan paper cup secukupnya. Satukan bahan2 untuk "crumble", gaul rata dengan hujung jari sehingga menjadi teksture seakan2 serbuk roti yang kasar. Ketepikan.
  2. Dalam mangkuk, satukan tepung gandum, b. powder, b.soda dan garam yg telah di ayak. Ketepikan.
  3.  Dalam bekas lain, pukul mentega dan gula hingga rata. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati. Masukkan esen vanilla dan kacau sebati. Masukkan epal dan gaul rata guna senduk kayu/spatula.
  4. Masukkan tepung tadi ke dalam adunan mentega sedikit demi sedikit dan gaul rata, kacau satu arah sahaja. Sudukan ke dalam bekas2 yang telah disiapkan tadi 3/4 penuh.
  5. Tabur dengan crumble tadi diatas setiap muffin tadi, tekan2 sikit. Bakar 25 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya. 
**Epal tu buang kulitnya, buang empulur tengah dan potong dadu kecil. Boleh guna epal hijau atau epal merah. Saya guna epal Gala sbb rasanya masam manis.



Selamat Mencuba :-)

Sunday, November 23, 2014

CHURROS CICAH SOS COKLAT

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^_^

Hidangan petang untuk anak2..Churros..dah lama tak buat..Anak2 memang terlajaklah sukanyaa dapat makan cicah sos coklat..Kita layan je la ekk..Puan tanah takde idea nak merapu pagi2 ni ~~~~



Resepi : Blog ReenKhan
Sumber cuci mata : Dapurmamasya

BAHAN-BAHAN:-
1 cawan air
1 sudu makan gula
1 1/2 cawan tepung gandum ~ yana & dapurmamasya ltk 1 1/4 cawan je
1 biji telur ~ size L
1/2 sudu kecil garam
1 sudu makan butter
#Gula + cinnamon powder atau hot chocolate

CARA PENYEDIAAN:-

  1. Didihkan air, garam, butter dan juga gula
  2. Kecilkan api masukkan tepung. Kacau cepat2 agar tepung tidak berketul2
  3. Angkat dari api. Masukkan telur dan kacau sebati
  4. Panaskan minyak. Masukkan adunan ke dalam acuan ( boleh guna nozzle bentuk bintang dan masukkan dalam piping beg )
  5. Picit dan potong panjang ikut suka @ picit dan bulatkan macam french crullers
  6. Goreng hingga keemasan. Angkat dan toskan.
  7. Taburkan gula + cinnamon atau celupkan ke dalam hot chocolate
SOS COKLAT
Resepi : Dapurmamasya

BAHAN-BAHAN:-

1/2 cawan serbuk koko ~ ayak
1 cawan gula
2 1/2 cawan air @ susu cair ~ yana letak air je
1/2 cawan tepung jagung
2 sb majerin / minyak jagung

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Masukkan semua bahan dalam bekas dan masakkan atas dapur dengan api kecil. Sentiasa kacau
  2. NOTA DAPURMAMASYA ~ topping dah sebati dan nampak mula pekat bolehlah tutup api dan terus kacau. Sejukkan dulu sebentar sebelum digunakan



Selamat Mencuba :-)

Wednesday, November 19, 2014

DONUT RIMA

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^_^

Virus mendonut menyerang FB semenjak dua menjak nih..sana sini sinu duk tayang kegebuan donut masing2..termasuklah kita tidak mahu ketinggalan..harus jua gatal tangan nak buat donut kan..Rasanya dah lama sangat yana tak buat donut..Takde keinginan nak buat tapi terrrbuat jugak semalam sebab tak tahan tengok kengkawan duk tayang hehee ~~~ ^_^

Kali ni try resepi Donut Rima..femes jugak tau donut nii..rata2 kengkawan blogger dah buat sejak 3 4 tahun lpas lagi haa..yana je baru nak try..meme lembut gebuss sangat donut ni..ala2 big apple gitu..Jom semak resepinya ^_^



DONUT RIMA
Sumber Cuci Mata : Kak Yatie @ Sinar Kehidupanku


Bahan :

  • 500gm tepung roti
  • 100gm gula halus
  • 11gm instant yeast
  • 4 biji kuning telur
  • 200 ml air
  • 100gm magerine / butter
  • 1 sudu kecil garam
Untuk Hiasan :
  • 200g Chocolat masakan - cairkan
  • 100g kepingan Almond
Cara membuatnya :
  1. Ayak tepung2 kedalam sebuah mangkuk dan campurkan yis,gaul rata dan masukkan gula,garam,kuning telur dan tambahkan air sambil dikacau rata.
  2. Masukkan pula garam dan butter dan kacau sebati.
  3. Kemudian uli doh hingga tidak melekat pada mangkuk.
  4. Rehatkan doh 20-30 minit hingga kembang.
  5. Kempiskan doh,canai dan terap seperti donat biasa atau bulat2kan saja anggaran setiap satu 40 gm
  6. Rehat doh semula 20 minit.
  7. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.Angkat dan toskan.Biar sejuk.
  8. Salutkan donat dengan gula atau choc cair ikut selera.
  9. Cara Ita,
Masukkan semua bahan ke dalam BM. Bila dah siap tumbuk2 doh untuk keluarkan angin. Bentuk doh menjadi donut. Biarkan doh rehat selama 30 minit. Doh siap untuk digoreng. 


Selamat Mencuba :-)

Monday, November 17, 2014

BREAD BUTTER PUDDING WITH BUTTERSCOTCH SAUCE

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^_^

Menu petang semalam..Choc Chips Bread Butter Pudding With Butterscotch Sauce..perghh title bukan main lagi kan..padahal puding roti jee heheee..Projek makan2 petang semalam..Best layan suam2 puding roti ni bersama sos butterscotch..Ekceli yana kurang menggemari sangat puding roti dengan sos kastard..terasa lagi nikmat kalau nikmatinya dengan sos karamel@butterscotch..sedappp ^__^



BREAD BUTTER PUDDING

BAHAN-BAHAN:-

6 - 7 keping roti
*500 ml susu segar/susu cair
*2 sudu besar gula halus
*2 sudu butter - cairkan
*3 sudu besar whipping cream
*2 biji telur
*1 sudu teh esen vanilla
*1 sudu besar tepung jagung
*1 sudu kecil serbuk cinnamon
  2 sudu besar Coklat Chips

CARA NAK BUAT:-
  1. Sapukan butter pada kedua2 belah roti..kemudian potong 4 setiap keping..susun roti dalam bekas/loyang yang telah digris dengan sedikit butter.
  2. Tabur coklat chips dalam setiap lapisan roti.
  3. Gaul rata bahan2 bertanda * dan tuang ke atas roti tadi.
  4. Last, tabur coklat chips atas roti.
  5. Terus je bakar pada suhu 180c selama 30 minit atau sehingga masak.
SOS BUTTERSCOTCH
Resepi : Lydia Honey

1/2 cup brown sugar bukan gula merah ok ~ yana kurangkan sedikit
1/2 cup whipping cream (kalau tak de boh jer susu cair)
A pinch of salt
1/2 tsp vanilla essence
25g butter

Cairkan butter dakam periuk kecil, Masukkan brown sugar, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih.

Tuangkan whipping cream perlahan2 sambil mengacaunya.

Masukkan vanilla dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping.

NOTE:-
Make sure semua bahan tersedia dekat dapur anda kerana sos ni cepat hangus kalau di tinggalkan.

Awas masa nak tuang cream tu sbb gula ni panas sangat.. Berhati2, baik guna senduk jangan guna sudu takut malang tak berbau .



Selamat Mencuba :-)

Sunday, November 16, 2014

CUCUR NASI IKAN BILIS

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^_^

Pembuka hujung minggu..Cucur Nasi Ikan Bilis kegemaran sekeluarga ^_^..Resepi cucur ni memang femes amos lah dikalangan blogger  3 4 tahun lepas..Cucur yang sangat lembut walaupun sudah seharian..Suka sangat cucur nii..Tq Kak Yatie share resepinya..sekali lagi yana letak kat sini kot2 ada kengkawan yang nak mencubanya..sedapp tau ^_^




CUCUR NASI IKAN BILIS

Bahan-Bahan
  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn air
  • 1 biji bwg besar
  • 2 biji bwg putih
  • 1/2 cwn ikan bilis
  • 2 1/2 cwn tepung gandum
  • 1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka) ~ yana tak letak
  • Daun sup/bawang (di hiris halus)
  • sedikit garam
  • Minyak untuk mengoreng
  • carrot ~ yana tambah
  • Sedikit gula ~ yana tambah

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Blend nasi bersama air, masukkan sekali ikan bilis, bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
  2. Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
  3. Campurkan semua bahan2 hirisan, garam, gula dan gaul sebati.
  4. Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
  5. Saya gunakan tangan saja utk menjemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah. 
Selamat Mencuba :-)

Saturday, November 15, 2014

BIHUN SUP UTARA ALA IBU MERTUAKU

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^_^

Dah lama tak makan bihup sup utara..balik kampung incik hubby minggu lepas pun tak berkesempatan nak merequest ibu mertua buatkan bihun sup..beliau sibuk sangat dengan jemputan kenduri tahlil kenduri kesyukuran..Finally kena buat sendiri jugak hehee..

Okess..layan je lah ekk resepi Bihun Sup Utara Ibu Mertua tersayang..resepi paling mabeles kami sekeluarga~~peace ^_^





BIHUN SUP UTARA
Resepi : Ibu MertuaKu ^_^

BAHAN UNTUK KUAH:-

1/2 ekor ayam
1 1/2 inci halia ( diketuk )
1/2 kiub stok ayam
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
Air secukupnya
Garam dan serbuk perasa

BAHAN TUMIS :-

2 biji bawang merah ~ tumbuk halus
3 biji bawang putih ~ tumbuk halus
1/2 sudu besar halba campur ~ tumbuk kasar
1/2 sudu besar rempah sup adabi
1 batang daun sup ~ potong kasar

AKSESORI

Bihun ~ rebus kejap dgn sedikit serbuk kunyit
Daun bawang/daun sup
bawang goreng
Tauhu ~ digoreng dulu lepas tu potong
Lobak asin

CARA NAK BUAT:-
  1. Mula2 buat kuah dulu yer..Masak semua bahan untuk kuah dalam periuk hingga didih kemudian masukkan ayam. 
  2. Bila ayam dah masak, keluarkan dan goreng kejap. 
  3. Dalam kuali, tumis semua bahan tumis kecuali daun sup dengan sedikit minyak hingga garing dan naik bau. Kemudian masukkan 3-4 senduk kuah tadi ke dalam kuali bahan tumis. Kacau dan masukkan daun sup. Kacau dalam 5 saat dan tuangkan bahan tumis tadi ke dalam periuk kuah yang sedang dimasak. Kemudian bolehlah tambah garam dan sedikit serbuk perasa. Rasa dah ok maknanya dah siap lah kuahnyaa...
  4. Masa menghidangkan, masukkan bihun ke dalam mangkuk. Letak sedikit isi ayam. Tabur daun sup, bawang goreng dan lobak asin. Jangan lupa sambal cilinya..
* Cara yana buat sambal merah..masak sebungkus serbuk cili bersama sedikit air, gula merah dan 1 asam keping. kacau2 masak hingga pekat...


Selamat Mencuba :)

Friday, November 14, 2014

KARI AYAM BANGLADESH

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^_^

Hari ni jom kita merasa Kari Ayam Bangladesh..alahaii sedap la pulak..sesuai sangat untuk golongan yang suka makan kari tapi mahu cepat dimasak serta sedap dimakan hehee..Tak rugi mencuba kari bangladesh nii tau..anak2 yana suka sebab tak pedas sangat..berselera tgk dorang makan..cicah roti pon sodap jugak nihh..Okess kita semak je resepinya..Puan tanah sedikit bizi hari nii ~~ ^_^


KARI AYAM BANGLADESH
Resepi : Noreen
Sumber cuci mata : Izah Muffin Lover

BAHAN-BAHAN:-

1/2 ekor ayam (boleh digantikan dengan 1 kg lamb) - dipotong kecil
25gm serbuk kari ayam
100ml santan
1/2 cawan air asam jawa
1 biji buah tomato - dipotong baji
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis

bahan2 tumbuk/kisar:
10 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2.5cm halia

Izah & Yana tambah kentang
CARA PENYEDIAAN:-
  • jika menggunakan lamb bolehlah direbuskan dahulu sehingga lembut
  • kemudian tos dan ketepikan
  • gaulkan ayam/lamb rebus tadi dengan rempah kari dan bahan2 tumbuk/kisar sehingga rata
  • panaskan minyak di dalam kuali
  • masukkan ayam/lamb ke dalamnya
  • perlahan2 balik2kan ayam/lamb tadi supaya ianya sekata garingnya
  • setelah garing bolehlah dikecilkan api seketika
  • kemudian masukkan santan, air asam jawa, buah tomato dan kacaukan perlahan2 supaya sebati
  • jika menggunakan ayam bolehlah di letakkan buah tomato kemudian supaya ianya tidak begitu lembik
  • tutupkan kuali sebentar dan kecilkan api
  • akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa
  • kacaukan rata
  • biarkan ayam masak barulah dipadamkan api
  • sedia untuk dihidangkan

source: kak sue @ nenie (cara telah diubah mengikut cara sendiri)
Selamat Mencuba :-)

' SIMPLE GIVEAWAY BY BBWANA ADIENIA '

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^^__^^

Dah lama tak join GA..Hari ini terbuka hati pulak nak join simple GA dari kawan blogger yang cun melecun toke kek yang makin maju nun yang jauh di Sabah ^__^..Syarat pun simple jee..moh kita pakat2 join bagi support..hadiah pun menarik tau....Nak join klik je SINI


Okess..DONE!!

Thursday, November 13, 2014

BENGKANG UBI KAYU

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Dah sebulan lebih puan tanah duk kempunan nak makan ubi kayu..tiap kali pergi pasar alahaiii kecewanya hati..Tak pernah dapat ubi yang elok..Alhamdulillah..minggu lepas balik kampung incik hubby di pendang..paksa rela beliau suruh cari gali ubi kayu ^__^

Banyak jugak dapat hasilnya..Macam2 rasanya nak buat dengan ubi kayu nii..Okess, hari ni kita layan Bengkang dulu ekkkss..Tq pada MamaSaraNur share resepinya..ramai kengkawan yang buat kuih bengkang guna resepinya..rata2 cakap sedapp..jadi kita pun nak menerai lah jugak..emmm..memang sedapp hokeyyy..puan tanah tak boleh stop makan hehee..Selain buat bengkang yana rebus juga ubi tu..makan cicah sambal tumis..wallllllaahh sedapnyaaa..hilang kempunan nak makan ubi kayu..lepas nii tak tau kempunan apa plak..macam2 puan tanah nii kan ~~~ peace 




BENGKANG UBI KAYU
Resepi : MamaSaraNur

BAHAN-BAHAN:-
5 cawan ubi yg siap diparut
2 1/2 cawan santan pekat
1 1/2 cawan gula ~ ikut kemanisan masing2
Garam secukup rasa
Sedikit pewarna kuning

CARA PENYEDIAAN:-

  1. Ubi yang diparut ditapis dulu dengan penapis kelapa, biar airnya berwarna kuning turun dlm 10 minit ( petua mak supaya tak pening & angin ). Tapi sagunya berwarna putih diambil dan digaul bersama ubi tadi.
  2. Campurkan gula, garam dan santan pekat. Gaul.
  3. Sapukan loyang dengan mentega dan panaskan oven sebentar. ~ yana panaskan dulu 15 minit
  4. Masukkan adunan ubi yang telah sebati. Bakar 1 1/2 jam suhu 200c menggunakan api atas bawah
  5. Sejukkan betul2 baru potong..

 
Selamat Mencuba :-)

Tuesday, November 11, 2014

LONTONG

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Menu minggu lepas..Yana buat sekali dengan Kuih Kaswi Pandan..Ekceli lontong nii menu feberet yana..Suka sangat makan lontong..Teringat pulak zaman anak dara dulu keje kat KL..Hampir setiap hari brekpes dengan lontong..Tak pernah puas menikmatinya.. ^__^

Jom kita semak je resepinya..Versi yana ni yang simple2 je..Versi buat je apa yang ada kat dapur..
senangkan..janji perut kenyang..betul tak hihii ^__^


KUAH LODEH

BAHAN-BAHAN:-

3/4 batang carrot ( potong jejari )
1/4 bahagian kubis ( hiris )
2 keping fucuk ( kerat kecil dan rendam hingga lembut )
2 keping tempe ( potong dadu )
2 keping tauhu ( potong dadu )
1 cekak soon ( potong pendek )
1 kiub ikan bilis maggi
2 batang serai ( dititik )
1/2 inci lengkuas ( dititik)
1 biji bawang besar ( hiris halus)
2 biji bawang putih ( hiris halus )
1/4 camca serbuk kunyit
kubis bunga
Garam
Gula
2 cawan santan pekat
5 cawan santan cair

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Tuang santan cair kedalam periuk dan masak bersama carrot, serai, lengkuas, bawang besar, bawang putih dan tempe. 
  2. Masukkan juga serbuk dan kacau rata hingga sedikit mendidih. Kemudian masukkan fucuk, kiub ikan bilis dan kobis. Tambah air jika kuah kurang. 
  3. Masukkan suun dan santan pekat. Kacau dan perasakan dengan garam dan gula. Biarkan mendidih dan boleh tutup api.
* potong nasi impit dan cedok kuah lodeh dengan isi2nya skali. Tambah hidangan lontong bersama telur rebus dan juga sambal  tumis. 





Selamat Mencuba :-)

Wednesday, November 5, 2014

AYAM ALA BALI

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Menu ulangan~~Ayam Ala Bali..dah lama tak buat tibe je teringin pulak..Resepi Kak Diana ni penah meletops suatu ketika dulu..memang jadi virus lah..sana sini kengkawan duk tayang..sedap tau..Tq Kak Diana share resepinya..sekali lagi yana letak sini ye kak..



AYAM ALA BALI

BAHAN-BAHAN:-

950 gm ayam yg telah dibuang kulitnya dan dipotong kecil
1 inci halia ~ dihiris
1/2 inci lengkuas ~ dihiris
2 batang serai ~ dihiris menyerong
2 - 3 helai daun limau purut ~ dimayang/dicarik2
serbuk kunyit
garam
Minyak untuk menggoreng

BAHAN2 KISAR ( kisar menggunakan food processor )
10 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
6 tangkai cili kering ( boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa masing2 )

BAHAN2 A
2 tbsp ABC soy sauce
2 tbsp sos cili maggi
1 tsp perencah pati ayam Tumix
Gula merah secukupnya ~ boleh menggunakan gula melaka
Garam jika perlu

CARA PENYEDIAAN :-
  1. Lumurkan ayam dengan serbuk kunyit dan garam. Panaskan minyak yang banyak. Goreng ayam sehingga masak tapi jangan terlalu kering. Angkat dan toskan. Ketepikan.
  2. Di dalam kuali yang lain, panaskan sedikit minyak ( boleh juga menggunakan kuali dan minyak gorengan ayam tadi, tinggalkan sedikit minyak tu utk menumis ) dan tumis bahan2 kisar hingga terbit aromanya. Kemudian masukkan halia dan lengkuas. Tumis lagi hingga pecah minyak. Masukkan serai serta daun limau purut dan tumis lagi seketika hingga wangi.
  3. Tambahkan bahan2 A dan gaul rata ( Yana tambah setengah cawan air masa ni ) setelah mendidih dan sedikit pekat bolehlah dimasukkan ayam gorengan tadi dan gaul rata.
  4. Masak seketika dan sesuaikan rasa. Tutup api dan sedia untuk dihidang bersama nasi putih panas

Selamat Mencuba :-)

Tuesday, November 4, 2014

CRISPY WAFFLES

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Finally..jumpa juga resepi waffles yang sedap..Lama betul mencari..Crispy Waffles resepi olahan dari Kak Nor ni yana buat untuk brekpes wiken yang lepas..betul2 puas hati..Tq yer Kak Nor share resepinya..Resepi asal boleh tengok kat sini yer Allrecipes.com..

Jom sarapan dulu~~~~ ^__^



CRISPY WAFFLES
resipi olahan : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
1 biji telur A
1 cawan tepung serbaguna/gandum
2 sudu kecil baking powder
3/4 cawan susu segar
1/2 cawan butter yg dicairkan
1 1/2 sudu besar gula castor
1/2 sudu kecil vanila

Cara:
Panaskan waffle maker.
Ayak tepung bersama baking powder.
Pukul telur hingga betul-betul kembang.
Kemudian masukkan kesemua bahan-bahan lain dan pukul lagi hingga sebati.
Apabila waffle maker dah panas, masukkan sesenduk adunan/batter dan ratakan.
Tutup penutup waffle maker dan masak sehingga waffle masak (golden brown/keemasan)
Hidangkan panas bersama jem atau madu atau juga bersama aiskrim mengikut kesukaan masing-masing.




Selamat Mencuba :-)

Monday, November 3, 2014

NYONYA BUTTER CAKE

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Bersua lagi kita di minggu baru bulan baru..Kejap je masa berlalu kan..Kita makin menghampiri penghujung tahun~~Sebelum keterlupaan ^_^..Selamat berpuasa 10 Muharram juga kepada kengkawan dan pengunjung DCK yang berpuasa pada hari ini..Sedihnya kita tak boleh puasa :-(

Okess lah pagi ni kita jamu mata dulu dengan Kek Butter Nyonya yang sedap banget nih..Tq Rahel share resepinya..Dah lama sangat yana peram resepi kek ni baru sekarang dapat mencubanya..Kek ni asalnya plain je tapi request dari my princess nak kaler pink..sekarang ni semua benda dia nak kaler pink jee..Gegirlkan hehee~~Jom semak resepinya ^__^




NYONYA BUTTER CAKE
Resepi : Chef Ricky Ng
Sumber cuci mata : Rahel

BAHAN-BAHAN:-
500gm butter
400gm castor sugar
8 biji telur A
500gm tepung naik sendiri
8 sudu besar susu ~ yana guna susu segar dutch lady
2 tsp esen vanilla

CARA MENYEDIAKAN:-

  1. Satukan gula dan butter dalam mangkuk adunan. Pukul sehingga kembang
  2. Tambahkan telur satu persatu. Pukul rata setiap kali menambah telur
  3. Masukkan tepung naik sendiri sedikit demi sedikit (3X). Putar perlahan sehingga rata
  4. Akhir sekali tambahkan susu dan esen vanila. Gaul sebati
  5. Bakar dalam oven pada suhu 170c selama 60 minit 

Selamat Mencuba :-)

Saturday, November 1, 2014

IKAN GORENG DALAM SOS DAUN LIMAU PURUT

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Menu yang simple2 je..kadang2 dah ketandusan idea nak masak apa untuk family especially anak2..ibu dan ayah tak kesah sangat..yang penting anak2..Nasib baik ada gugel..Boleh jadi penyelamat..Bila takde idea terus je gugel sambil berFB tanya kengkawan masak apa hari nii.. Dapat lah juga idea ^__^

Okess..hari ni layan ikan siakap goreng dalam sos daun limau purut..dah lama rasanya yana tak masak ikan siakap..Tak berkesempatan nak ke pasar pagi beli ikan fresh..kalau dah petang sure dapat ikan yang tak fresh dah~~Resepi ni yana skodeng kat dapur Kak Nor..simple sangat hokey..bahan2 pun memang selalu tersedia kat dapur..Jom kita semak ~~





IKAN GORENG DALAM SOS DAUN LIMAU PURUT
Resepi : Buku Masakan Thai

2 ekor ikan bawal ~ k.nor guna ikan talapia ~ yana guna ikan siakap
1/4 cawan tepung serbaguna
2 helai daun limau purut ~ hiris halus dan digoreng garing, toskan
minyak utk menggoreng

Bersihkan ikan dan keringkan.
Salut dgn tepung(kering) dan goreng hingga keemasan.
Hidang atas pinggan dan tuangkan sos daun limau purut keatasnya.
Taburkan daun limau purut yg dah digoreng atas ikan.

Utk Sos :
5 ulas bawang putih ~ dicincang
3 ulas bawang merah ~ dicincang
5 bj cili padi hijau ~ diicincang
5 bj cili padi merah ~ dicincang
3 helai daun limau purut ~ dihiris halus
3 sudu besar sos tiram
1/4 cawan cuka
3 sudu besar sos ikan
2 - 3 sudu besar gula
garam secukup rasa
1/2 cawan stok ayam ~ k.nor guna air biasa dan 1/2 kiub stok ayam
1 sudu kecil tepung jagung ~ bancuh dgn sedikit air
minyak

Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan cili hingga wangi.
Masukkan kesemua bahan2 lain kecuali bancuhan tepung jagung.
Masak hingga mendidih.
Masukkan bancuhan tepung jagung dan biarkan sehingga sos menjadi sedikit pekat.
Tuangkan atas ikan dan tabur dgn daun limau purut yg dah digoreng.


Selamat Mencuba:-)