Friday, June 27, 2014

KEK KURMA MOIST TANPA TELUR

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Entry sepantas kilat ~~ Kek kurma ni yana buat beberapa hari lepas..sedap tau kek kurma nii walaupun tak guna telur beliau tetap moist gebus gitu ^__^ 



KEK KURMA MOIST TANPA TELUR
Sumber cuci mata : Nuri & Kak MaDiHaA

BAHAN-BAHAN :- ( 18 cm )
3/4 cawan susu kotak/UHT
3/4 cawan gula halus ( Yana & Kak MaDiHaA kurangkan sukatan & gunakan gula perang )
1/2 cawan minyak sayur/masak
1 cawan tepung gandum
18 biji kurma ( kalau kurma keras boleh rendam dengan susu semalaman )
1 sudu kecil baking soda ( soda bikarbonat ) ( MaDiHaA & yana bersama2 tepung gandum)
1 sudu kecil esen vanilla
1 genggam kecil gajus/cashew nut (optional) ~ yana & MADiHaA x letak

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Buang biji kurma dan kisar hingga halus dengan sedikit air. ( Yana & MaDiHaA kisar terus dengan susu & minyak sayuran ) masukkan kurma dalam bekas mixing.
  2. Masukkan bahan cair tadi, minyak, gula dan susu. Biarkan gaul dan sebati. Masukkan tepung, baking soda dan esen vanilla. Cashew nut tu ditumbuk halus dan campurkan. Kalau tak suka tak payah  tapi cashew nut bagi kek rasa lemak2 gitu.
  3. Bakar kek dalam 35 minit pada suhu 180c. Kalau kek tak melekat kat lidi dah masak la tu. 
NOTA : Warna kek mungkin tak sama sebab bergantung dengan jenis kurma yang digunakan

Selamat Mencuba :-)

Thursday, June 26, 2014

KUIH BEKO PANDAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Kuih beko antara kuih kegemaran yana..kalau balik kampung memang wajib beli..biasanya dijual bersama dengan kuih akok..dekat kampung yana kat Pasir Mas masih ramai lagi yang jual kuih tradisional nii..so, memang tak susah nak mencarinya..suami yana orang kedah pun dah mula suka kuih beko nii..sedap tau.. suka sangat bau wangi kelapa+pandan~~~

Yang ni 1st time yana buat sendiri..Alhamdulillah..memang sebijik rasanya macam kat kedai selalu yana beli.. Yana buat dalam acuan kuih cara..comel je saiznya hehee..Tq Kak Wan share resepinya.. ingat susah nak buatnya..tak sangka pulak sekelip mata je dah siap buat kuih nii..Jom semak resepinya ^__^



KUIH BEKO PANDAN

BAHAN-BAHAN:-
200gm kelapa parut putih
80gm gula pasir ~ yana letak 60gm je
150gm tepung pulut
1 biji telur A ~ dipukul ringan
4 sudu besar air
1/2 sudu kecil garam
1/4 sudu kecil pandan emelco ~ jika suka

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Satukan kelapa parut, gula, garam, tepung pulut. Gaul rata. Masukkan telur, pandan emulco  dan air sedikit demi sedikit sambil dikacau rata. Adunan tidak cair dan tidak terlalu pekat, kelihatan parutan kelapa bila di adun
  2. Lencer acuan bahulu/cara dengan minyak. Kemudian panaskan di dalam oven sehingga minyak betul2 panas
  3. Keluarkan acuan,  masukkan adunan hingga penuh. Bakar selama 20 - 30 minit di dalam oven pada suhu 200c atau hingga permukaan kuih keperangan.
  4. Dah siap..sedia untuk dimakan :-)
Selamat Mencuba :-)

Wednesday, June 25, 2014

TOM YAM AYAM ALA THAI

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Menu yang simple2 je arini..takde idea nak masak apa so tomyam je lah jadinya..semua kita campak dalam periuk hehee..Lunch boleh makan dengan nasi..dinner pulak jadi kuey teow tomyam..lagii sodapp kan ^__^

Tak mo bebel banyak2..layan je lah resepinyaa..Resepi tomyam ni yana amek kat dapur Kak MaDiHaA..tengok dah banyak kali Kak MaDiHaA buat sure sedap kan..memang sedapp...dapat hirup  panas2..dengan rasa pedas + masam..alahaiiii..sedapp tak terkata..jom cuci mata je laa ekk.. semua dah habiss ~~~ 


TOM YAM AYAM ALA THAI
Sumber cuci mata : Kak MaDiHaA

BAHAN-BAHAN:-

Beberapa ketul daging ayam ~ dipotong kecil
3 sudu besar pes tomyam Thai
Beberapa helai daun limau purut
2 batang serai ~ dititik
5 - 6 biji cili padi ~ diketuk
1 sudu besar sos ikan
2 sudu besar susu pekat
2 biji limau nipis ~ diperah dan diambil jusnya
Garam secukup rasa
1 lau bawang besar ~ dipotong bulat
Bunga kobis
lobak merah ~ dipotong bulat
1 batang daun saderi ~ dipotong pendek ~ xletak xde stok
1 biji buah tomato( banyaknya penggunaan sayur terpulang kepada citarasa masing2 )

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Masukkan air secukupnya bersama pes tomyam, serai, limau purut dan cili padi. Kacau dan masak sehingga mendidih.
  2. Kemudian masukkan ayam dan masak sehingga ayam empuk.
  3. Perasakan dengan garam, susu pekat, sos ikan dan jus limau nipis. Kacau rata, Akhir sekali masukkan bunga kobis, lubak merah, bawang besar, buah tomato, batang saderi. Biarkan sebentar sehingga mendidih dan kemudian tutup api.
  4. Bolehlah dihidangkan. Sedap dimakan sewaktu tomyam masih panas

Selamat Mencuba :-)

Thursday, June 19, 2014

KUIH LOPES

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Alhamdulillah..dapat jugak hapdate blog hari nii..kebizian melanda beberapa hari yang lalu.. tak sempat nak jenguk blog sendiri dan blog kengkawan..InsyaAllah hari ni mahu merempit ke dapur kengkawan..harus sudah terlepas resepi yang best2 nii ^__^

Okess, pagi ni kita jamu mata dulu dengan kuih lopes..antara kuih kegemaran yana..sekarang ni dah jadi kegemaran anak2 pulak..suka sangat tengok dorang makan sambil cicah air gula..sedapp katanya ~~ 



KUIH LOPES

BAHAN-BAHAN:-

2 cawan beras pulut
2 cawan santan cair
1/2 cawan air pandan ( dikisar )
1 sudu kecil air kapur
1/2 sudu kecil garam
beberapa titik pewarna
kelapa parut yg digaul dengan sedikit garam

**air gula**
3 ketul gula melaka
5 sudu besar gula
3 cawan air

CARA PENYEDIAAN:-

  1. Cuci beras pulut, rendam beras pulut dengan air selama 3 jam, masukkan juga pewarna hijau & air kapur. Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan tapiskan airnya. Kemudian toskan dan masukkan dalam loyang. Kukus selama 20 minit. Lepas tu masukkan santan & air pandan. Kukus lagi selama 30 minit.
  2. Alas bekas 4 segi/bulat dengan plastik/daun pisang. Ambil pulut tekan padat2 dgn plastik/daun pisang. Biarkan sejuk, kemudian potonglah ikut bentuk yang anda suka. Kemudian golekkan dalam kelapa parut.
  3. Semasa kukus pulut, boleh buat air gula. Masukkan semua bahan dalam periuk, bila dah mendidih kecilkan api dan masak hingga agak likat. Bila dah sejuk boleh dimakan bersama pulut.
  4. **air gula nih bergantung pada saiz gula melaka yg anda gunakan, jika guna yg besar boleh lebihkan kurangkan gula.

Selamat Mencuba :-)

Friday, June 13, 2014

AYAM KASTURI

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Menu yang entah bila dibuatnya ^__^ Rasanya tahun lepas lagi yana buat Ayam Kasturi nii..duk godek2 folder terjeling tgk pic nii..Hmm..baru teringat tentang ayam kasturi..yana jumpa resepi ni kat umah Kak Ayu singapore..sedap tau ayam kasturi nii..ada kelainan sedikit dari ayam masak merah biasa yang dibuat..kalau nak rasa sila buat sendiri ekk..sesuai dimakan bersama dengan nasi berempah or nasi putih..yana makan dengan nasi putih je..

Terima kasih kepada penyumbang resepi Aini Salim dan Kak Ayu..mintak izin yana share kat sini pulak yee..bertambah lagi koleksi resepi ayam merahku ^__^




AYAM KASTURI
Resepi : Aini Salim
Sumber Cuci Mata : Kak Ayu 

BAHAN-BAHAN:-

1 ekor ayam ~ dikerat 4
2 biji bawang besar ~ hiris bulat
Minyak utk menumis
garam + serbuk perasa

BAHAN KISAR :-

kunyit basah
20 ulas bawang merah + 1 biji bawang besar ( Ayu tambah )
10 tangkai lada kering ~ Ayu & yana letak 3 sudu besar lada kisar
4 biji lada merah + cili padi ~ yana x letak cili padi
sedikit belacan
 ( kisar semua bahan dgn 1 cawan air )

PERASA :-

8 biji air limau kasturi
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
2 sudu besar kicap cair ~ yana letak kicap lemak manis JALEN
1 sudu besar halia kisar
2 sudu besar gula

CARA PENYEDIAAN :-
  1. Perap ayam dengan bahan PERASA 1jam
  2. Panas minyak lalu tumis bahan kisar biar wangi
  3. Masuk ayam dan sedikit air. ~ Ayu tuang jus perapan tadi
  4. Masak hingga ayam empuk dan kuah pekat
  5. Tambah garam dan perasa. Boleh juga tambah kicap mengikut selera masing2
  6. Tutup api..sedia dihidang
Selamat Mencuba :-)

Thursday, June 12, 2014

BINGKA KACANG MERAH

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Menu beberapa hari yang lalu..kuih Bingka Kacang Merah yang sangat sedap hokeyyy..walaupun anak2 tak makan sangat tapi ibu dan ayah makan xhingat sebab kami berdua peminat kacang merah ^__^

Dah lama simpan resepi kak Yatie baru sekarang dapat menerainya..Yana buat 1/2 adunan je dapat la 2 biji acuan kemboja..boleh buat minum petang and brekfes keesokkannya..Kepada peminat kuih bingka harus cuba kuih ni tau..sedappp  ^_^



BINGKA KACANG MERAH

BAHAN-BAHAN:-

  • 11/2 cwn kacang merah* (yg telah di rebus) ~ yana guna dlm tin je 
  • 1 cawan air*(* di kisar bersama)
  • 1 1/2 cwn tepung gandum
  • 1/2 cwn tepung beras
  • 2 cwn santan
  • 1 cwn gula
  • 3 sudu besar butter
  • 2 biji telur
  • sedikit garam
  • pewarna merah
  • sedikit bijan
  • 2 sudu besar minyak utk sapu pd loyang- boleh juga sapu butter

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Kisar kacang merah bersama 1 cawan air. Ketepikan dulu.
  2. Masukkan kesemua bahan ke dalam blender kecuali bijan dan minyak.Kisar sebati.
  3. Gaul rata dan masak sebentar hingga berwap guna api sederhana dlm 10 minit.
  4. Sementara itu panaskan oven 175c.Sapukan minyak di sekeliling loyang dan masukkan dlm oven sebentar.
  5. Keluarkan loyang dan tuang adunan tepung tadi dan taburkan bijan di atasnya.
  6. Bakar selama 50 minit api atas bawah dan tambah 5 minit lagi utk garingkan bahagian atas.
  7. Biarkan betul2 sejuk barulah di potong.


Selamat Mencuba :-)

Wednesday, June 11, 2014

GYOZA

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Lamanya tak menikmati gyoza..dulu memang selalu buat sebab anak2 dgn hubby suka..tukang masak lagiii suka..kalau bulan puasa 2 3 kali jugak yana buat..tak payah makan nasi dah..memang dah kenyang makan cik gyoza nii~~

Tak boleh nak mengomel banyak2..kejap lagi nak merempit ke dapur kengkawan pulak..lepas tu nak memulakan tugas..curi masa sikit je nak buat n3..jom semak resepinyaa ^__^




GYOZA
Resepi : Kak Hana
Sumber Cuci Mata : Tun TelaniKak RosKak SheilaNani

BAHAN-BAHAN:-

Untuk Skin
250 gm tepung gandum
1/2 - 3/4 cawan air sejuk - ader setengah resepi guna air panas, ada setengah campuran sejuk + panas
1/4 sk garam
Extra tepung gandum utk canai
1/2 sudu kecil baking powder ( Puan Ros tambah )

Untuk Inti
250 gm daging kisar/ayam/udang ( P.Ros guna 200 gm daging hancur )~ yana & Tun guna ayam
1/2 genggam daun kucai ~ potong kecil ( P.Ros & yana ganti dgn daun bawang )
50 gm kubis ~ cincang dadu halus
1 sudu makan halia parut
2 sudu makan bawang putih parut
1 sk minyak bijan ( P.Ros guna dlm 1 1/2 sudu )
1 sk gula
1/4 cawan bawang besar ~ potong dadu
Daun negi - jika suka ( x msk ~ xtau apa nih ^_^ )
Garam & pepper
P.Ros masukkan 1 sudu kecil tepung jagung ke dalam adunan filling ~ Yana & Tun msk jgk
1 sm tepung jagung/katakuriko + air ~ bancuh utk stim gyoza ( P.Ros stim guna air tnpa tepung jagung~ yana pun )
Tun tambah shredded carrot and mushroom ~ yana tambah jgk
Tauhu ~ goreng kejap lepas tu dadu kecil ~ yana tambah

CARA NAK BUAT:-
  1. Untuk membuat skin - uli semua hingga elastik ( P.Ros rehatkan selama 10 minit dan tutup mangkuk dgn tuala lembab. Taburkan tepung gandum di atas papan canai. Canai nipis kemudian terapkan dengan cutter atau muncung gelas/cawan. Buat sehingga habis dan taburkan dengan tepung jagung/ubi ( hana guna tepung gandum jer) supaya setiap keping tidak melekat antara satu sama lain ~ Yana & Tun guna ready made dumpling skin
  2. Untuk Inti - campurkan semua bahan inti sebati. Ambil sekeping skin gyoza dan masukkan inti kemudian kelim seperti SINI atau boleh guna acuan gyoza.
  3. Panaskan kuali dengan sedikit minyak. susun gyoza tuang air bancuhan tepung jagung ( boleh juga guna air biasa sahaja ) kemudian tutup kuali tersebut. Biarkan sehingga air kering dna bawah gyoza keperangan. Bila dah masak, ambil pinggan, terbalikkan kuali ke atas pinggan. Hidangkan dgn sos gyoza.
  4. Nota dari chef Jepun : stim dahulu baru masak hingga kering utk mengelakkan gyoza 'kotor' bila tuang air kemudian.
DUMPLING DIPPING SAUCE
Resepi : Tun Telani

BAHAN-BAHAN:-

1/4 cawan kicap manis
1/2 inci halia ~ tumbuk
1 ulas bawang putih ~ tumbuk
2 biji cili padi ~ tumbuk
1 sb vinegar ~ tun guna apple cider vinegar
1 sb minyak biasa
sedikit daun ketumbar ~ yana tambah

CARA PENYEDIAAN:-

Campurkan semua bahan dan biarkan seketika supaya rasa bahan sebati

Selamat Mencuba :-)

Monday, June 9, 2014

AYAM PANGGANG SARAWAK ( MANOK PANGGANG )

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^_^

Entry sepantas kilat ^__^ ~~ Ayam panggang Sarawak ni yana buat 2 hari lepas..dah lama tak panggang ayam..Alhamdulillah..sedap sangat walaupun bahan2nya simple jee..Tq pada Kak DJ share resepinya..mintak halal ye kak yana letak kat sini pulak..




AYAM PANGGANG SARAWAK

BAHAN-BAHAN:-
Bahan Perap : 
1 ekor ayam ~ dipotong ikut suka dan dibersihkan
2 sudu makan biji ketumbar ~ disangai dan ditumbuk halus
1/2 inci lengkuas ~ ditumbuk lumat
5 ulas bawang putih ~ ditumbuk lumat
2 inci halia ~ ditumbuk lumat
garam secukupnya
1 ketul gula melaka ~ dihancurkan ~ boleh juga guna gula perang @ gula apong ( sukatan ikut suka ) lebih byk sukatanya lebih bagus

CARA PENYEDIAAN:-

  1. Gaulkan ayam bersama semua bahan di atas dan perap semalaman
  2. Sebelum dibakar/panggang, gaul ayam bersama 2 - 3 sudu besar minyak zaitun atau minyak masak. Sekiranya menggunakan oven, bakar/panggang pada suhu 190 - 200c selama 1 jam ( bergantung pada jenis. kena adjust sendiri )
  3. Terbalikkan ayam 1/2 jam sebelum masak
  4. Setelah masak, hidangkan bersama sambal cilinya
Tip : Penggunaan minyak zaitun samada cara sapuan atau digaul terus bersama ayam akan memberi kilatan dan warna yg cantik pd kulitnya semasa dipanggang/dibakar.

Selamat Mencuba :-)

Sunday, June 8, 2014

DONUT KENTANG FATMAH

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Dah lama tak mendonut..tengok ramai pulak kengkawan yang tayang donut gebus gebas semuanya kat FB buat kita terliur nak membuatnya..buat banyak2 pahtu frozen..Donut Kentang Fatmah ni memang femes dikalangan blogger..memang lembut dan gebus donut nii..tak puas menikmatinya hehee~~



DONUT KENTANG FATMAH
Resepi : Fatmah Bahalwan
Sumber cuci mata : Izah Muffin Lover

BAHAN-BAHAN:-

500 gm tepung terigu protein tinggi (yana & izah guna tepung gandum )
50 gm susu tepung
11 gm ragi instant
200 gm kentang ~ kukus, haluskan dan dinginkan
100 gm gula pasir
75 gm mentega
1/2 st garam 
4 biji kuning telur
100ml air* air sejuk dari peti ais

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Dalam mangkuk besar campur tepung gandum, gula, susu tepung, ragi instant. Aduk rata. Masukkan kentang halus, tuang telur dan air dingin, uli hingga rata dan setengah kalis.
  2. Masukkan mentega dan garam, uli terus hingga kalis elastis. rehatkan 15 minit.
  3. Bagi adunan masing2 50gm. Bulatkan. Rehatkan lagi 20 minit hingga mengembang.
  4. Lubangi tengahnya menjadi bentuk donut, segera goreng sampai kuning kecoklatan.
  5. Angkat, tiriskan. Taburi gula donut atau hias dengan coklat
Selamat Mencuba :-)

TIPS

Sukses Membuat Donat Kentang
:: Penulis : Fatmah Bahalwan

Membuat donat sesungguhnya sangat mengasyikkan! Asalkan kita memberi perhatian khusus pada beberapa hal, Insya Allah, donat akan bundar cantik, dan lezaaat....

Siapkan semua bahan terlebih dahulu tanpa ada yg boleh ketinggalan satupun, meski garam sekalipun.
Ingat aturan bikin roti, ragi gak boleh ketemu garam dan atau mentega ya. Nanti raginya mati, gak mau mengembangkan adonan. Garam dan mentega masuknya setelah adonan setengah kalis.
Haluskan kentang sampai benar-benar halus, kalau perlu pake blender, supaya adonan bisa licin dan gak gradakan :)
Setelah Halus Dinginkan kentang sebelum dibuat Donat. Terus kalau tidak dalam keadaan dingiiiinnn...waaa.., raginya langsung mati jeh.
Buat adonan hingga kalis elastis, ikuti step by step pada resep, hingga ketika dibulatkan permukaannya halus licin. Bulatan yang halus dan licin akan membentuk donat yang bulat cantik ketika digoreng/merekah.
Istirahatkan adonan lk. 20 s/d 30 menit (tergantung cuaca), tutup dengan plastik spy permukaannya tidak kering.
Lubangi bagian tengahnya, goreng dengan panas sedang (supaya donat matang sempurna sampai kebagian dalam).
Menggunakan sumpit, buat gerakan memutar pada lubang donat ketika donat mulai digoreng dan merekah, agar bentuknya membundar cantik. Gerakan memutar (sentrifugal) akan membantu terbentuknya donat yang bundar.
Bila salah satu sisi sudah kuning kecoklatan, segera balik, teruskan menggoreng sampai kedua sisi coklat. Angkat. Tiriskan

Saturday, June 7, 2014

MEE GORENG TAUHU

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Pagi2 kita tayang Mee Goreng Tauhu yang sedap luar biasa~~Biasa yana kalau goreng mee tauhu just letak tauhu yang dah digoreng pahtu potong2 and gaul dalam mee..Lain sikit dengan resepi Kak Yatie..letak tauhu yang dah dihancurkan..memang sedappp sangat tau..tak payah letak telur dah..

Terima kasih Kak Yatie berkongsi idea..Memang rasa lebih sedap letak tauhu hancur macam niii..Mintak izin yana share kat sini pulak ye~~




MEE GORENG TAUHU

BAHAN-BAHAN:-
  • 1 bungkus mee kuning (1 kg)- cuci dan toskan
  • 1 cwn daging yg telah di rebus
  • 1 cwn fish ball/fish cake
  • 3 keping tauhu- di hancurkan
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 3 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • 1 biji tomato belah 6
  • taugeh dan sawi secukupnya
  • garam dan sedikit gula
  • minyak utk menumis
Bahan di kisar
  • 4 sudu besar cili kisar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar
  • 3 sudu besar udang kering-rendam dan toskan
CARA PENYEDIAAN:-
  1. Kisar bawang putih, bawang merah dan udang kering sehingga halus.
  2. Panaskan minyak & tumis bahan2 yg di kisar tadi hingga naik bau. Masukkan cili kisar dan tumis lagi.
  3. Bila cili dah masak, masukkan tauhu yg telah di hancurkan dan gaul sebati. Masukkan daging.
  4. Masukkan sos tiram,sos cili, sos tomato dan kicap. Tambah garam dan sedikit gula.
  5. Masukkan mee & gaul rata,masukkan sawi dan tomato, biarkan dalam 5 minit. Masukkan taugeh dan gaulkan biar rata.
  6. Bila rasa dah ok, matikan api dan bolehlah di hidangkan bersama hirisan timun dan hirisan limau kasturi.
Selamat Mencuba ;-)

Friday, June 6, 2014

MUFFIN PISANG COKLAT CHIPS

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Muffin Pisang untuk anak2 tersayang~~ agak tidak berpuas hati buat muffin kali ni..hmm..tidak diketahui di mana silapnya beliau tidak mahu naik membumbung seperti biasa huhuuu..intai dalam oven nampak ok je beliau naik tapi letak je atas redai terus makin turun..sedih makcik~~

Pe2pun muffin ni dah habis..walaupun tak naik beliau tetap sedapp..makan yang suam2 gitu dengan secawan teh panas..alahaiii habis 2 ketui makcik telan hehee ^__^


MUFFIN PISANG COKLAT CHIPS
Resepi : CMG

BAHAN-BAHAN:-

1 1/2 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1 camca teh sodabicarbonat* (* digaul rata dan ayak )
5 biji pisang emas ~ dilecek hancur
1/2 cawan gula perang @ soft brown sugar
1 biji telur A
1/3 cawan susu segar
100 gram mentega ~ cairkan dan sejukkan
beberapa titik esen pisang ( boleh juga esen vanila) yana guna esen vanila
1/4 cawan coklat chips
Badam keping untuk hiasan
Sedikit coklat chip untuk hiasan

CARA PENYEDIAAN:-

  1. Panaskan oven pada suhu 180c, alas acuan muffin dengan papercup atau guna paper cup jenis keras. Dalam satu bekas, masukkan telur, gula perang dan susu. Kacau rata dengan whisk hingga sebati dan gula larut.
  2. Tambah pisang lecek dan mentega cair. Kacau hingga semua rata. Masukkan tepung dan gaul. Tambah esen pisang atau esen vanila. Masukkan 1/4 cawan coklat chips, gaul rata. Sudukan ke dalam acuan 3/4 penuh. Tabur dengan sedikit coklat chips dan badam keping. Buat hingga siap.
  3. Masukkan ke dalam oven dan bakar selama 25 minit atau hingga keemasan. Bila masak, keluarkan dan biar sejuk atas redai. Boleh juga dinikmati semasa muffin masih suam
Selamat Mencuba :-)

Thursday, June 5, 2014

SOTO MADURA

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Menu semalam punyer..Tibe2 pulak rasa nak makan Soto Madura..dah lama tak buat..last buat bulan puasa tahun lepas ^__^ Alhamdulillah..kena dengan selera kami anak beranak..sedap tau soto nii..selera anak2 makan..Tq Kak Yatie share resepinya..mintak izin yana letak sini pulak yer..layann~~


SOTO MADURA

BAHAN-BAHAN:-
  • 1 ekor ayam – dipotong 4
  • 1 s/k garam dan sedikit serbuk kunyit utk mengoreng ayam.
  • 2 kotak santan kara/ayam brand ( 1 kotak 200ml)-guna santan kotak supaya kuahnya cantik, tak pecah..
  • 4 cwn air atau secukupnya
  • 3 batang serai – dititik
  • 1 btng kayu manis dan 1 kuntum bunga lawang
  • Garm dan sedikit gula
BAHAN YG DIKISAR:-
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar
  • 1 sudu kecil serbuk jintan manis
  • 1 labu bwng besar
  • 5 ulas bawang merah - dikisar
  • 5 ulas bawang putih - dikisar
  • 1 inci kunyit hidup - dikisar
  • 1 inci halia - dikisar
  • 1 sudu kecil lada putih/sulah- di tumbuk halus
Lain2 bahan yang diperlukan :
  • sambal kicap
  • Taugeh buang ekor, cuci dan toskan-tak perlu di celur
  • Hirisan daun sup
  • Bawang goreng
  • Nasi impit secukupnya

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Ayam 3 keping tu di rebus hingga separuh masak bersama 3 cwn air. Manakala selebihnya di cincang kecil utk di masak bersama kuah soto nanti.
  2. Ayam yg telah di rebus tadi, angkat dan toskan. Lumurkan dngn sedikit garam dan kunyit serbuk. Goreng hingga masak. Sekiranya dah sejuk, bolehlah di siat2 kecil dan ketepikan...bila nak makan soto madura nnti, barulah letak ayam tadi dan siramkan kuahnya.
  3. Panaskan minyak dalam periuk untuk menumis. Masukkan kayu manis dan bunga lawang. Masukkan bahan2 yang telah dikisar, jintan manis dan ketumbar...masukkan lada sulah yg telah di tumbuk lumat.
  4. Tumis hingga naik bau. Masukkan serai yang telah dititik. Masukkan ayam yg diptng kecil.
  5. Kemudian masukkan air, dan kacau sentiasa. Masak hingga mendidih. Masukkan juga air rebusan ayam tadi ya.
  6. Masukkan santan dan gaul sebati. Masak lagi sehingga mendidih dan guna api sederhana.
  7. Masukkan garam dan perasakan, sekiranya dah ok, bolehlah matikan api.
*** Hidangkan bersama nasi impit,ayam yg telah di goreng dan di potong kecil/siat2kan, sambal kicap dan taugeh mentah/di celur. Taburkan bawang goreng dan hirisan daun sup. Siap utk di makan


Selamat Mencuba :-)

Wednesday, June 4, 2014

JUS AVOCADO @ JUS ALPOKAT

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Dah lama yana ingin merasai jus avocado atau dikenali juga sebagai jus alpokat..sana sini kengkawan duk tayang kat FB mewar2kan kesedapan jus yang mahal nii..Terasa jakun sekejap diri ini sebab tak pernah tahu kewujudan jus avocado ^__^

1st time merasainyaa..alahaiii sdapnya jus nii..lemak2 gitu..tambah pulak dengan sos coklat..aduss lagi nikmat makcik menikmatinya hihii


JUS ALPOKAT ( JUS AVOCADO )

BAHAN-BAHAN:-

1 biji buah avocado yang masak ranum
1 cawan susu segar
2 sudu besar susu pekat
sedikit coklat cair ( Hershey's atau home made sos coklat ) 
Ais

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Potong buah avocado dan masukkan ke dalam blender bersama susu segar dan susu pekat
  2. Blend hingga halus ( semakin lama, jus akan menjadi bertambah pekat ), tambah air jika mahu sedikit cair.
  3. Picitkan coklat cair disekeliling gelas, tuang jus dan hiaskan dengan coklat cair di atas ( tambah rasa ). Masukkan ais. Siap untuk dihidangkan.
Selamat Mencuba :-)

BUN KENTANG

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Dah lama tak makan roti fresh dari oven sendiri..asyik beli je..tersangatlah males nak meroti ^__^.. Semalam merajinkan diri buat bun kentang nii..kesian pulak tengok incik BM dah lama tak menunaikan tanggungjawab dia menguli hihiii

Okess..macam biasa yana guna resepi dari Ros untuk bun kentang yang lembut dan gebuss nii.. yana suka makan letak sambal bilis kat dalam bun nii..ala2 bege malaysia gitu..sambal pulak harus pedas..makin best menikmatinyaa bersama secawan kopi panas~~~



BUN KENTANG

BAHAN-BAHAN;-

350gm tepung roti
90gm kentang ( yang direbus dan dilenyek baru ditimbang )
1 sudu besar susu tepung
1/2 biji telur - tinggalkan sedikit utk gliss pada permukaan bun nanti
150ml cecair ( 100ml susu kacang soya+50ml air suam) - susu soya boleh ganti dgn susu segar
1/2 sudu besar marjerin atau butter
2 sudu besar gula
4 gm yis ( 1 1/2 sudu kecil )

sedikit kastard utk dijalurkan atas bun nanti

BAHAN KASTARD:-
2 sudu besar tepung kastard bird kastard
3/4 cawan susu segar
3 sudu besar gula

CARA PENYEDIAAN; ( SOS KASTARD )
  1. Campurkan semua bahan dalam periuk dan kacau hingga pekat, guna api perlahan, kacau selalu jika terlalu pekat tambah lagi sedikit susu. Sejukkan dan baru dipaip atas bun nanti
CARA PENYEDIAAN : ROTI

  1. Jika menggunakan bread maker (BM) masukkan semua bahan dan pilih menu Dough dan tekan ON, setelah siap boleh terus dibentuk bebola kecil, kalau tiada BM masukkan semua dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan doh betul2 lembut.
  2. Setelah menjadi doh, boleh gunakan tips ini untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dan masukkan doh di dalam plastic, ramas2 beberapa minit lebih kurang 5 hingga 10 minit. keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang elastik.
  3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukan doh bagi mengeluarkan angin. Bahagi doh pada 16 bahagian kecil dan susun di dalam loyang petak atau dulang pembakar. ( pastikan loyang atau dulang pembakar di sapu dahulu dengan sedikit merjerin bagi memudahkan bun keluar apabila siap dibakr nanti )
  4. Biarkan naik dua kali ganda, akhir sekali gliss permukaan bun dengan baki telur yang ditambah dengan 1 sudu kecil susu segar dan paipkan sos kastard diatas permukaan bun. Bakar pada suhu 180c selama 25 minit. Setelah siap di bakar sejukkan atas redai dan sedia dihidangkan.

Selamat Mencuba :-)