Wednesday, May 28, 2014

BAKED PASTA

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^___^

Hari2 makan nasi jemu jugak kan..sesekali kita berwestern pulak..western laa sangat hihii..semalam kami sefamily makan Baked Pasta untuk dinner..Anak2 makan tak hingat..dulu tak suka sangat tapi sekarang semua makan..suka tukang masak tengok hehee..

Baked Pasta resepi Kak Dayang ni dah banyak kali jugak yana buat..suka sangat dengan white saucenya.. creamy gitu ^_^..Untuk edisi kali ni yana tambah sayuran kegemaran anak2..ada brocoli, bunga kubis dan carrot..sedappp~~~



BAKED PASTA
Resepi Asal : Kak Dayang Jack
Sumber cuci mata : Kak Nor @ Secubit Garam

BAHAN-BAHAN ( utk 4-5 orang makan )

2 cawan makaroni
1 cawan pasta spiral 
100 g minced chicken
2 ulas bawang putih ( dicincang )
1 labu bawang besar ( dihiris dadu kecil )
1 tin kecil atau 230 g kacang panggang keju - yana xletak xde stok
sedikit sos cili
sedikit sos tomato
sedikit garam
1/2 botol sos spagetti atau sos bolognese ~ yana xletak xde stok
1 sudu besar mentega
3 batang sosej ~ yana tambah

BAHAN SOS PUTIH

1 1/2 cawan susu segar
1 sudu besar mentega
sedikit lada sulah
2 sudu besar tepung gandum ( dibancuh dengan sedikit air )
1 slice cheesedale
sedikit garam dan gula
lain-lain : keju parut dan oregano ~ yana guna keju mozarella

CARA PENYEDIAAN :-
  1. Untuk Pasta : Rebus pasta bersama sedikit garam hingga lembut ala dente. Kemudian angkat dan toskan. Ketepikan
  2. Cairkan mentega di dalam kuali dan tumis bawang2 hingga naik bau. Kemudian masukkan daging/ayam cincang dan kacau hingga airnya kering. Barulah masukkan sos spagetti. Gaulkan sebati.
  3. Kemudian masukkan sos cili, sos tomato, garam dan gula jika perlu. Akhir sekali masukkan pasta tadi dan gaul rata. Tutupkan api.
  4. Sediakan bekas tahan panas atau loyang aluminium. Sapukan sedikit dengan mentega. Masukkan pasta tadi di dalam dan ratakan. Kemudian ratakan pula dengan kacang panggang di atasnya.
  5. Sementara itu, untuk sos putih : cairkan mentega di dalam sauce pan. Kemudian masukkan cheesedale. kacau hingga cair barulah dituangkan susu segar. Masak hingga susu mendidih. Masukkan lada sulah, sedikit garam dan gula. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung dan kacau lagi hingga pekat.
  6. Tutupkan api dan tuang sos di atas pasta dan ratakan. Tabur keju parut dan oregano.
  7. Bakarlah selama 35-40 minit atau hingga keperangan dengan suhu 160c.
**untuk sukatan dalam cawan, dyg menggunakan cawan metrik. Harap maklum.



Selamat Mencuba :-)

Tuesday, May 27, 2014

KASWI TEPUNG PULUT

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Kuih Kaswi Tepung Pulut ni yana buat untuk bebuka puasa hari Khamis lepas..Tak sangka pulak laku betul kuih ni..Buat 1/2 adunan licin..Kuih macam ni memang selalu yana buat 1/2 adunan je sebab kurang laku..kali ni cepat pulak abis..orang puasa sempat makan 2 ketul je..Maknanya lain kali kena buat lagi..Sedapp sangat kuih nii..Para penggemar kuih kaswi wajib cuba tau..

Yana buat agak terrrrgelap sikit..terlebih kaler cakelet hik3..Takpe lah janji sodapp kan..Tq pada Kak Fida tuan empunya resepi dan juga Kak Yatie share resepi yang senang dan sedap nihh..Jom semak resepinyaa~~~




KUIH KASWI TEPUNG PULUT
Resepi : Kak Fida@ My Resepi
Sumber cuci mata : Kak Yatie @ Sinar Kehidupanku

BAHAN-BAHAN ( loyang 9x9 inc. / +-30 acuan lompang

BAHAN A :-

2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung pulut
1/2 sk kapur yang pekat
2 cawan air
sedikit warna coklat ( tak letak pun takpe )

BAHAN B:-

3/4 cawan gula merah / gula melaka 
1/4 cawan gula pasir
1/2 sk garam
2 cawan air
2 helai daun pandan ~ disimpul

BAHAN C:-

Kelapa parut kukus dengan sedikit garam dan daun pandan

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Campur bahan2 A dalam mangkuk dan kacau rata. Ketepikan
  2. Campur bahan2 B ke dalam periuk dan masak hingga mendidih. Tuangkan ke dalam campuran A dan kacau rata. Tapis adunan
  3. Tuang adunan ke dalam loyang/acuan yang bergris dan dipanaskan dulu. Kukus selama 30 - 40 minit jika menggunakan loyang dan 15 minit jika menggunakan acuan lompang
  4. Biar benar2 sejuk, potong sesuai selera dan sajikan dengan kelapa parut kukus

Selamat Mencuba :-)

Monday, May 26, 2014

THAI GREEN CURRY

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Pagi2 tayang Thai Green Curry yang sedap banget..tak tipu punyer..Ekceli, baru 1st time yana merasainya..dah lama masuk list nak cuba tapi asyik tangguh je..ternyata kari ini sedapp..rasanya ala2 tomyam lemak gitu..Yana buat kurang pedas sikit..incik laling kita tak leh tahan pedas..kalau buat pedas mesti lagi power rasa kari hijau nii..

Tq pada Kak Ida dan CMG kongsi resepi nii..insyaAllah lepas ni boleh buat lagii~~


Sumber cuci mata : CMG

BAHAN PES KARI HIJAU :-

1 batang serai ~ hiris halus
1 - 3 biji cili padi siam ~ hiris halus
2 biji bawang merah ~ hiris halus
4 - 5 biji bawang putih ~ cincang
1 inci lengkuas @ halia ~ Yana & CMG ltk lengkuas & halia
1/2 cawan daun ketumbar ( Yana & CMG guna semua skali termasuk akar )
1/2 cawan daun selasih atau sweet thai basil
1/2 camca teh serbuk jintan manis
1/2 camca teh lada sulah
1/2 camca teh serbuk ketumbar
3 camca besar sos ikan (nampla)
1 inci belacan
2 camca besar jus limau nipis
1 camca teh gula perang/merah
3-4 camca besar santan

BAHAN KARI HIJAU THAI

450 gm daging batang pinang ~ hiris nipis, cuci dan toskan.( Yana guna ayam )
3/4 cawan terung pipit ~ cuci dan toskan ~ yana x letak xde stok
1 biji tomato ~ belah 6
1 cawan hirisan rebung ~ yana x letak
1/4 biji traffic light capsicum ( red, green, yellow ) didadu besar
2 batang serai ~ dititik
4 helai daun limau purut
10 biji cili padi merah thai ~ diketuk ~ yana x letak
Pes kari thai ) resepi diatas
800 ml santan cair
300 ml pati santan
Jus limau nipis secukupnya
Sos ikan secukupnya
Daun selasih secukupnya ( anggaran 1 genggam )

CARA PENYEDIAAN :-
  1. UNTUK PES KARI HIJAU THAI :- Satu semua bahan ke dalam alat pengisar. Kisar halus hingga semua lumat. Boleh digunakan terus atau disimpan dalam bekas bersih dan kering, masukkan dalam peti sejuk untuk tempoh 1 minggu. Untuk lebih lama boleh dibekukan dalam freezer.
  2. UNTUK KARI HIJAU THAI :- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis pes kari hijau hingga harum, masukkan serai, terung pipit dan daging. Gaul rata dan masak sekejap hingga daging kecut
  3. Tuang santan cair, kacau dan tambah daun limau purut, biar masak hingga daging 1/2 empuk dan terung pipit lembut. Masukkan juga cili padi thai. Bila mendidih, tuang pati santan. Perasakan dengan sos ikan, jus limau nipis dan sedikit gula. Masak sekejap dengan api sederhana. Kacau selalu.
  4. Akhir sekali masukkan daun selasih, traffic light capsicum dan tomato. Kacau rata dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api, hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain

Selamat Mencuba :)

Saturday, May 24, 2014

CHEEZY CHEESE BALL ALA KFC

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Jom layan Chezzy Cheese Ball yang dah lama ku buat hihii..Dah 2 bulan terperap dalam folder baru terperasan picnya..Ekceli, Cheezy Ball ni buat suka hati yana jee..takde sukatan pun main campak2 je ^__^ Tapi untuk sesiapa yang nak mencubanya bolehlah cuba buat ikut resepi Kak ChaqFB..ramai yang buat ikut resepi nii..yana males nak mengarang so, kopipes je yang Kak Chak punyer heheee..




CHEEZY CHEESE BALL ALA KFC
Sumber cuci mata: FB Kak Chak

BAHAN-BAHAN:-

350gm ubi kentang yg dilecek ( yg direbus dgn sedikit garam, toskan sampai kering airnya baru dilecek ) ~ yana guna ubi kentang US
250gm tepung gandum ( diayak )
5 biji telur
Serbuk lada hitam ( Aji-Shio )
250gm keju cheddar (kraft) ~ yana guna Keju Cheddar Bega + mozarella dipotong dadu
bread crumb secukupnya 

CARA PENYEDIAAN :-
  1. Potong dadu keju ( ketepikan ), tepung dan kentang digaul sebati, tabur dengan serbuk lada hitam. Gaul sehingga sebati ( Kak Chaq tak guna air sebab kentang dah lembut ) kemudian ambil adunan sebesar guli leperkan dan masukkan keju. Bulatkan.
  2. Pecahkan telur dalam mangkuk dan pukul sedikit kemudian masukkan 2 atau 3 sudu dalam pinggan, golekkan adunan yang disalut dengan serbuk roti tadi.
  3. Golekkan semula dalam serbuk roti hingga betul2 tertutup aduna tadi. Ulang sehingga habis adunan.
  4. Dah siap goreng..sedia untuk dinikmati..

Selamat Mencuba :-)

Friday, May 23, 2014

PULUT MANGGA ( KHAO NIAW MA MUANG )


Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Sape suke makan pulut sila angkat mangkuk..Yana dgn anak2 memang hantu pulut..Seminggu sekali wajib kena kukus pulut..Walaupun ada penyakit hangin tapi still jugak makan pulut ~ tak sedar dirikan ~kalau hangin datang mula laa tercungap2 nak bernafas..minum air 100 plus takpun telan 2 sudu besar gaviscon..huuuuu baru lega hihiii

Yang ni menu minggu lepas kot..rasanya dah 2 3 kali buat bulan nii..tak puas pulak makan pulut mangga..Yana suka mangga yang masam2 manis gitu..tak nak yang manis sangat..Jom layan resepi resepi yang simple jee nii..mokcik mahu ke dapur..incik lalink dah request nak makan nasi lomak pulak lunch krg..harus mokcik pecut sebelum anak2 bangun ~~~




PULUT MANGGA
BAHAN-BAHAN :- ( 3 - 4 org )

2 cawan beras pulut ( seeloknya pulut susu ) rendam 2 jam
1 1/2 cawan santan
1/4 sudu kecil garam
1 sudu kecil tepung jagung
2 helai daun pandan ( disimpulkan )
3 sudu makan gula pasir
mangga yg masak ranum secukupnya

CARA PENYEDIAAN:-

  1. Panaskan pengukus terlebih dahulu, kukus beras pulut hingga 1/2 masak, kemudian masukkan 1/2 cawan santan yang telah dicampur dengan garam. Letak daun pandan sekali dan kukus sehingga masak
  2. Untuk kuahnya: baki 1 cawan santan tadi dimasak bersama daun pandan, gula pasir. Bila agak mendidih masukkan tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air. Bila agak pekat tutup api.
  3. Sendukkan pulut ke dalam mangkuk atau pinggan, tuang kuah santan dan hidangkan dengan hirisan mangga. 
Selamat Mencuba :-)

Thursday, May 22, 2014

KUIH SERI MUKA JAGUNG

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^



KUIH SERI MUKA JAGUNG

BAHAN-BAHAN:-

Bahan Lapisan Bawah
1 1/2 cawan pulut
1 1/4 cawan santan cair
sedikit garam
1/2 cawan jagung biji dalam tin

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Basuhkan pulut dan rendamkan 1 jam sebelum dimasak
  2. Lapikkan plastik dalam loyang bulat 10 inci
  3. Masukkan semua bahan dalam loyang dan kukuskan sehingga masak dalam 30 minit
  4. Setelah masak, angkat dan tekankan pulut yang telah masak tadi supaya mampat dan cantik
  5. **Sapu plastik dengan sedikit minyak, ratakan dan tekan2 pulut supaya mampat
  6. Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas selapis demi selapis
Bahan Lapisan Atas
1 1/2 cawan tepung gandum
3 sudu besar tepung jagung
1 1/2 cawan gula ~ yana ltk 1 cawan gula kastor
2 biji telur
450 ml santan pekat
300ml air
1/2 sudu kecil garam
Perisa/pewarna merah dan hijau atau apa2 kaler

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Gaulkan semua bahan-bahan dan tapiskan
  2. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian
  3. Masukkan pewarna hijau, merah dalam setiap bahagian ~ yana guna hijau & kuning
  4. Masukkan 1 senduk adunan hijau ke atas lapisan pulut tadi dan kukus selama 7 minit
  5. Lapiskan pula 1 senduk adunan merah dan kukus lagi 7 minit
  6. Lapiskan lagi adunan hijau diikuti warna merah
  7. ( ** bagi adunan terakhir, saya balut tudung periuk dengan kitchen towel agar tidak menitis ke atas permukaan kuih dan dikukus lagi selama 20 minit )
  8. Kuih hendaklah betul2 sejuk barulah dipotong dengan menggunakan pisau plastik

Selamat Mencuba :-)

Monday, May 19, 2014

COTTAGE PAI

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^___^

Dinner minggu lepas..hari ni baru jadi entry hihii..Ekceli dah lama puan tanah ni duk kempunan nak makan Cottage Pie..Nak buat takde lah susah sangat tapi jadi sedikit males bila hanya kita je yang layan benda2 macam nii..anak2 pun tak makan sangat..Encik Laling pun sama..makan 2 3 suap jee..baik makan nasi katanya huhuu..Memang jiwa kampung betul lalink ku ini ^__^

Untuk resepi cottage pie ni yana buat berpandukan resepi dari Kak Nor@Secubit Garam..ada beberapa versi kat dapur kak Nor tapi yana pilih yang ni dulu..Yang lain kita try next time..Resepi ni pun yana tak ikut 100%...pandai2 laa adjust ikut selera anak tekak kita kan hik3..Pe2pun tq Kak Nor share resepi nii..mintak halal ye kak..Yana kopipes kat sini pulak ^__^




COTTAGE PIE

BAHAN-BAHAN:-

Bahagian Atas:
500gm ubi kentang ~ lebih kurang 5 bj yg besar
air secukupnya
2 sudu besar butter
sedikit lada sulah ~ boleh juga kalau nak guna serbuk lada hitam
garam

Bahagian Bawah:
400 gm daging cincang ~ yana guna ayam cincang
1 bj bawang besar (bawang holland)
1 btg carrot
1 btg celery ~ optional ~ yana xletak xde stok
3 sudu besar tomato puree ~ atau boleh guna 5 sudu besar sos tomato
1/2 sudu besar serbuk cili ~ yana x letak
1 sudu besar serbuk cili kasar ~ boleh gantikan dgn serbuk lada hitam ~ yana ltk serbuk lada hitam
1 sudu teh rosemary kering 
1/2 cawan air rebusan kentang
 garam secukup rasa
1/2 sudu kecil gula
1 sudu besar tepung gandum ~ utk memekatkan
3 sudu besar minyak sayur/bunga ~ yana letak minyak zaitun

Bahan Tabur:
2 sudu besar butter sejuk yg dipotong kecil2
parutan keju cheddar ~ yana letak keju mozarella

Cara2:

Bahagian Atas:
Masak air hingga mendidih dan masukkan ubi kentang yg dah dipotong dadu.
Masak lagi hingga mendidih dan ubi kentang masak/lembut.
Angkat dan toskan ubi kentang.
Ambil 1/2 cawan air rebusan dan ketepikan.
Lenyekkan bersama butter, sedikit lada sulah dan garam.
Ketepikan.

Bahagian Bawah:
Bawang, carrot dan celery dipotong dadu.
Panaskan minyak sayur dan masukkan bahan2 yg dipotong dadu td.
Masak dan kacau2 selama lebih kurang 15 minit pastu masukkan daging cincang.
Kacau2 supaya daging tidak berketul2.
Masak sehingga daging berubah warna dan miringkan kuali atau periuk.
Buang lebihan minyak yg ada (biasanya daging cincang mmg terkandung lemak dlmnya).
Masukkan tomato puree/sos tomato, serbuk cili, serbuk cili kasar/serbuk lada hitam.
Goreng hingga naik bau dan masukkan 1/2 cawan air rebusan kentang.
Masak hingga hampir kering dan masukkan garam dan gula (jika suka).
Masukkan pula tepung gandum dan kacau hingga sebati. Pastu masukkan dried rosemary.
Masak lg lebih kurang 2 minit dan bolehlah dipadamkan api.

~ ~ ~ ~ ~ ~

Tuangkan bahagian bawah (daging) ke dlm mangkuk tahan panas atau boleh juga digunakan ramekin. Ratakan.
Letakkan bahagian atas (kentang) ke atas bahagian daging td. Ratakan supaya menutupi keseluruhan bekas.
Dengan menggunakan sudu atau garfu, lorek2kan bahagian atas supaya nampak fluffy (tak flat jer kentang tu) nanti bila kita bakar nanti, akan terasa crunchy sket.
Tabur parutan keju dan potongan butter.
Boleh juga kalau nak tabur sedikit serbuk cili kat atas ni spt yg CFE buat.
Bakar dlm oven yg dah panaskan dgn suhu 190C selama 1/2 jam atau sehingga golden brown kat permukaan atas tu.
Boleh la dihidangkan panas2..

Selamat Mencuba... :)

Saturday, May 17, 2014

PUDING ROTI KARAMEL

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Dessert berbuka puasa semalam..Puding Roti Karamel..projek menghabis roti yang hampir expired hehee..Nak buat kuih lain males..buat puding karamel je lah..paling senang..blend je lepas tu tuang dalam satu bekas..kukus dan siap ^__^

Tq pada Kak Rosaliza share resepi nii..mintak izin yana letak sini pulak yer kak~~~



PUDING ROTI KARAMEL

resepi asal : rosaliza@embunkasih

Bahan-bahan
3 sudu besar gula untuk dijadikan gula hangus
4 keping roti gardenia
3 biji telur A @ 4 biji gred B - di pukul manja dan di tapis
2 cawan air suam @ (1cwn susu cair+1cwn air suam)
1/2 cawan susu pekat - resepi asal 1 cawan
esen vanilla (1sk)

CARA PENYEDIAAN :-
  1. Cara membuat gula hangus, masukkan gula ke dalam kuali, masak hingga gula jadi perang ( guna api takut hangit ). Kemudian masukkan 1 sudu besar air ( berhati2 gula panas). Kacau hingga sebati dan matikan api. Tuang terus dalam loyang. Ketepikan. ~ Yana buat gula hangus dalam loyang 
  2. Panaskan pengukus, Carik2kan roti kemudian blender bersama air suam dan susu .
  3. Selepas itu masukkan telur yang sudah ditapis itu dan masukkan esen vanila. Blend sekejap agar sebati. Tuang adunan tadi ke dalam loyang gula hangus dan kukus sehingga masak. ( 40 minit - 1 jam ) Kak Hana & yana kukus 30 minit je )
Selamat Mencuba :-)

Friday, May 16, 2014

KEK BELANG COKLAT

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Kek Belang Coklat ni yana buat minggu lepas lagi..Lepas Kak Izah Daut tayang kat blog dia ari tu memang dah berkobar2 nak membuatnya tapi terpaksa ditangguh sebab kena balik kampung.. Balik je dari kampung terus on projek.. Memang sedap seperti yang dikatakan Kak Izah..moist je kek Chef Zubaidah nii..Tak sempat tunggu sejuk anak2 dah bising suruh potong..Tak tahan bau wangi gabungan coklat + strawbery..memang sedappp ^__^

Tq pada Chef  Zubaidah yang memang terkenal dengan kek2nya yang simple sedappp gitu..Harus cari buku beliau lepas nii ~~




KEK BELANG COKLAT
Resepi : Chef Zubaidah Che Pa ~ Buku Resepi Jamuan Kek

BAHAN-BAHAN:-

5 biji telur
40g air
10g ovalette
280g tepung naik sendiri
190g gula kastor ~ yana guna 170g je..manis2 manja bg yana ^__^
200g majerin dicairkan
1 sb emulco coklat
*Yana & Kak Izah tambah emulco strawbery

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Pukul semua bahan kecuali majerin cair dan emulco sehingga gebu dan ringan
  2. Kemudian masukkan majerin cair sedikit demi sedikit dalam adunan. Gaul sehingga sebati
  3. Bahagikan kepada 3 adunan. 2 dicampurkan emulco dan 1 dibiarkan kosong 
  4. Tuang adunan berselang seli ke dalam loyang saiz 8'
  5. Bakar pada suhu 150c selama 50 minit


Selamat Mencuba :-)

Wednesday, May 14, 2014

APAM KAMPUNG PERISA ROS

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Menu sarapan beberapa hari yang lalu hehee..Kuih feveret anak2 yana..Dalam sebulan 2 3 kali yana akan buat kuih apam..suka tengok dorang makan sambil cicah kelapa parut tu..Tq Kak Yatie resepinya..memang lembut je kuih apam nii..suka sangat kejadianyaa~~

Mata mokcik dah ngantuk nii..mahu tidur awal..karang nak bangun sahur pulak..esok mahu puasa hehee..Layan pic je laa ekk..semua dah habissss ^__^



APAM KAMPUNG PERISA ROS

BAHAN-BAHAN:-

Bahan A 
  • 2 sudu kecil rata yis mauripan
  • 1/4 cwn air suam
  • 1 sudu kecil gula halus
Bahan B
  • 2 cwn tepung gandum
  • 1/2 cwn gula pasir
  • 1 1/4 cawan air
  • secubit garam 
  • 1 sudu kecil perisa ros/sirap
  • 1 sudu kecil pewarna merah

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Satukan bahan A, kacau rata dan biarkan 5 minit atau sehingga berbuih.
  2. Satukan bahan B dlm mangkuk besar dan gaul rata.
  3. Masukkan bahan A tadi. Gaulkan, setelah sebati, tutup dan biarkan perap selama 1/2 jam.
  4. Lenserkan loyang  9x9x3 inci dngn sedikit minyak, gaulkan lagi adunan tadi sebati dan tuangkan adunan ke dlm loyang dan biarkan selama 1/2 jam lagi. Kukus adunan selama 40 minit.
  5. Biarkan kuih  betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau tajam dngn cara spt gergaji kedepan ke belakang supaya kuih tak kelihatan mampat.
  6. Sedap di makan bersama kelapa parut putih yg di gaul dngn sedikit garam.
**Selalunya saya gaul sebati adunan, kemudian perap 1/2 jam. Setelah setengah  jam, saya gaul rata lagi, barulah tuang dlm loyang yg telah di gris minyak. Saya perapkan lagi dlm 1/2 jam dan terus kukus dlm 40 minit. Saya buat mcm ni supaya apam ni naik cantik dan halus je texture nya. Kalau kita terus tuang kat loyang dan perap, kemudian kukus...apam naik tinggi tapi texture nya kasar. Terpulang pd selera masing2 ya.

** Jangan biarkan adunan apam terlebih naik, nnti apam rasa masam dan menurun bila di kukus. Kalau nak apam naik tinggi sikit, guna loyang 8 inci utk adunan ni. 

Selamat Mencuba :-)

Tuesday, May 13, 2014

AYAM MASAK MERAH BEREMPAH

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Lauk yang simple2 je deh..mood nak masak dah kelautan hindi heheee..Ayam Masak Merah Berempah ni yana buat beberapa hari yang lepas..makan dengan nasi putih jee..Tq pada pada Kak Nor share resepi yang simple nii..Tambahan rempah ratus dalam ayam masak merah ni menjadikan rasanya ada sedikit berlainan..apa yang lain tu..hurmmm..yang tu uols kena cuba buat sendiri..baru tahu tapi yang pasti sedappppp ^__^



AYAM MASAK MERAH BEREMPAH

BAHAN-BAHAN:-

1/2 ekor ayam ~ dipotong dan dibersihkan
1/2 sudu kecil serbuk kunyit

1/2 sudu kecil garam

bahan penumis:
1 btg kayu manis
5 kuntum cengkih
3 bj buah pelaga
1 kuntum bunga lawang

bahan blend:
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 in halia
1 btg serai

3 sudu besar cili mesin ~ kurangkan jika tak suka pedas
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap
air asam jawa
sedikit air
garam dan gula
minyak

bahan2 sampingan:
2 bj cili hijau ~ dipotong 2
2 bj cili merah ~ dipotong 2
1bj tomato ~ dipotong 6
1 labu bawang besar ~ dipotong 6

CARA PENYEDIAAN:-

  1. Gaul ayam dgn serbuk kunyit dan garam, goreng hingga masak tp jgn terlalu garing. 
    Angkat dan toskan.
  2. Tinggalkan sedikit minyak dlm kuali dan tumiskan bahan penumis hingga wangi dan masukkan bahan cili mesin. Tumis hingga cili mesin menjadi garing dan masukkan bahan2 yg diblend.
  3. Goreng lg hingga kering sedikit dan masukkan sedikit air, masak hingga pecah minyak.
  4. Masukkan serbuk lada hitam, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis dan serbuk jintan putih (yg dah digaul dgn sedikit air panas hingga menjadi paste) serta sos tiram.
  5. Goreng hingga wangi dan garing baru lah dimasukkan garam dan gula secukup rasa.
  6. Masukkan 1/2 cawan air dan masukkan gula dan air asam jawa.
  7. Biarkan mendidih dan sedikit pekat.
  8. Masukkan ayam dan bahan2 sampingan (cili hijau, cili merah, tomato dan bawang besar)
  9. Masak lah hingga kuah hampir pekat, angkat dan hidangkan.

Selamat Mencuba :-)

Sunday, May 11, 2014

BISKUT KACANG PEAS @ GREEN PEAS COOKIES

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Tiba2 pulak teringin nak makan sekut kacang peas yang lemak2 gebus gitew ^__^..Bila dah teringin memang harus kena buat..kalau tak asyik duk teringat je..Yana buat 1 adunan dapat banyak jugak..seminggu baru abis~~

Tq pada AlongRoz untuk resepinya..menepati citarasa kami sekeluarga..InsyaAllah nanti jadi biskut raya plak..Jom layan resepi yang simple je niii~~~




BISKUT KACANG PEAS
Resepi : AlongRoz@HomeKreation

BAHAN-BAHAN:- ( 50 biji )
1 cawan tepung kacang peas
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula aising ~ yana kurangkan 1 sudu besar, xnk manis sgt
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
Minyak Mazola ~ anggaran dlm 1/2 cawan
1 biji telur kuning

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Gaulkan kesemua bahan2 kering sehingga sebati. Tuangkan minyak mazola sedikit2 sehingga terbentuk doh lembut.
  2. Bentukkan bulat2 seperti guli.
  3. Berus atasnyadgn kuning telur.
  4. Bakar pada suhu 180c selama 15 minit atau sehingga masak.
  5. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara

Selamat Mencuba :-)

Friday, May 9, 2014

MEE KETAM

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Sebelum balik kampung hari tu yana dapat rezeki 2 ekor ketam dari abang..hurmm..2 ekor banyak gak tu sebab yana je makan..incik suami dgn anak2 tak boleh makan..alergik yang melampau dengan mr.krab nii hehee..

Malas nak makan dengan nasi, so yana cuba buat mee ketam sebab tak penah makan hokeyy ^__^..walllaaweyy..sedapppp mee ketam resepi Kak Nieza nii..ala2 mee bandung pun ada~ abih je semangkuk insaf kejap~~ makin bertambah lagi kolestrol dalam badan niii..xpe2 pahni dah nekad nak diet..hari ni kita abiskan dulu mee ketam yang sedapp nii :-P

Tq Kak Nieza share resepinya..tibe2 rindu pulak kat Kak Nieza yang dah lama cuti berblog..pe2pun semoga akak sentiasa sihat dan berada di bawah lindungaNYA..Amiinn~~ jom semak resepi ^__^



MEE METAM

BAHAN-BAHAN:-

300gm mee kuning
1/2kg ketam ( dibersihkan dan belah 2 )
8 biji cili merah ( mengikut kepedasan masing2 ) ~ Yana letak 2 sudu besar cili giling
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 tin tomato soup
1 liter air
1 biji telur ( dipukul sedikit ) ~ Nieza & yana tambah 2 biji telur yg tdk dipukul
2 kiub ayam
2 sudu makan kicap
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos cili
2 biji tomato dibelah 4
Daun bawang dipotong 1'
sedikit sayur sawi
1 batang carrot ~ dipotong nipis
Bawang goreng
Garam secukup rasa

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Cuci bersih ketam dan toskan
  2. Blend cili merah + bawang merah + bawang putih 
  3. Tumiskan bahan blend tadi dan masukkan soup tomato, kicap, sos tiram, sos tomato dan cili sos
  4. Masukkan air dan kiub ayam
  5. Bila kuah mendidih, masukkan telor dan kacau
  6. Kemudian masukkan ketam, tomato yang dibelah 4 tadi, carrot dan sayur sawi
  7. Rasakan kuah..boleh tambah garam jika perlu
  8. Tutup api..dan hidangkan bersama mee yang dicelur tadi
  9. Taburkan daun bawang yang dipotong dan bawang goreng sebagai hiasan


Selamat Mencuba :-)

Thursday, May 8, 2014

BINGKA CHEESE SARAWAK

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Kuih Bingka Cheese Sarawak ni yana buat beberapa hari yang lalu..dah bertahun2 lamanya masuk list baru skg dapat menerai kesedapanya..Seperti biasa, kuih macam ni hanya ibu yang layan..anak2 dgn incik suami mkn je la sepotong sorang~ amek hati ibu je tew~~si tecik tu lagi tak nak..bagi rasa sikit pun terus dia keluarkan balik..hurmm..mcm2 selera anak2 ni kan ^__^

Pe2pun pada yana kuih nii sedap ~~haruslah sedapkan kuih yang berlemak manis nii..huhuu makin banyak lemak terkumpul..sebulan dua ni keje makan jee..nak berjoging tak sempat..excercise kat umah males ^_^  

Tak leh nak bebel dah..kita semak je resepi..dah ramai kengkawan blogger yang mencubanya..yana je tertinggal keretapi :-P


BINGKA CHEESE SARAWAK
Resepi : Hasue
Sumber cuci mata & kopipes : Izah@ Izah Muffin Lover

BAHAN A
1 paket agar2 cap ros ( 13g ) ~ Yana & Izah guna agar2 serbuk 10gm
3 cawan air ~ yana kurangkan sedikit sbb guna agar2 10gm
1 cawan gula pasir ~ yana kurangkan 3 sudu besar

BAHAN B
250g mentega
250g cream cheese Philadelphia
1/2 tin susu pekat manis ( jika ingin kurang manis, guna krimer pekat pun ok )
1 1/2 cawan tepung hong kong ~ yana & izah guna tepung gandum
3 biji telur ayam
1 sudu kecil esen vanila/jus lemon

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Bahan A dimasak sehingga mendidih dan ketepikan buat seketika
  2. Pukul telur ayam sehingga kembang
  3. Masukkan mentega dan susu pekat manis. Pukul rata
  4. Masukkan tepung, cream cheese, esen vanila dan pukul sehingga benar2 sebati
  5. Masukkan agar2 ( yg masih panas ) sambil dipukul laju
  6. Tapis adunan ke dalam loyang dan bakar di dalam oven yang sudah dipanaskan pada suhu 175c selama 1 jam atau sehingga masak ( bergantung pada jenis oven )

Selamat Mencuba :-)

NOTE: sukatan adalah menggunakan cawan metrik