Friday, February 28, 2014

MEE RACUN untuk tetamu ^___^

Assalamualaikum dan selamat hari Jumaat ^_^

Alhamdulillah dapat bersua lagi..Mee Racun?!! sape pernah makan sila angkat sudu :-P..Dah banyak kali yana bt mee racun resepi Che Iza ni..suka sangat..hope suatu hari nanti dapat makan yg ori punyer kat Batu Pahat..InsyaAllah..

Mee Racun ni yana buat spesel utk tetamu spesel..BFF request nak makan..dia xpernah rasa mee racun so, sebagai sahabat sejati haruslah ditunaikan permintaannya itu..nak buat pun xsusah..okess..kita layan pic je laa ekk..semua dah abis..nak rasa sila buat sendiri ^_^


MEE RACUN
Resepi : Che Iza

BAHAN-BAHAN:-
600 gm mee kuning~ yana guna mee kering cintan
1/2 kg tulang kambing ~ yana guna ayam je
1/2 inci halia ditumbuk
beberapa ekor udang, boleh tambah ayam ker sotong ker
3 - 4 biji bawang merah ~ dikisar
2 - 3 ulas bawang putih ~ dikisar
4 sb cili boh
5 sb sos tomato
4 sb sos cili
1 sb gula
1 kiub ayam
2 kelopak kobis ~ nak letak sawi pun boleh
sebiji tomato ~ potong 6
sedikit garam
sedikit serbuk lada sulah

CARA NAK BUAT:-
  1.  Rebus tulang kambing dengan halia hingga empuk.
  2. Dalam kuali, tumis bahan kisar hingga kekuningan dan naik bau.
  3. Masukkan cili boh, tumis hingga garing.
  4. Masukkan air rebusan tulang kambing, masukkan sos tomato dan sos cili, biar mendidih.
  5.  Masukkan udang, tulang kambing, gula, garam secukup rasa, kiub ayam dan serbuk lada sulah. Masak hingga kuah agak pekat masukkan kobis dan tomato.
  6. Masukkan mee..tapi den celur jer mee..kuah tuang kemudian..
  7. Sedia di hidang..tabur daun bawang dan bawang goreng.

Selamat Mencuba :-)

CREAM PUFF & CUSTARD FILLING

Assalamualaikum dan salam sejahtera ^__^

Jumaat terakhir di bulan februari 2014..Sekejap je masa berlalu kan..rasa baru je kita sambut tahun baru..rupanya dah nak masuk bulan ke 3 tahun nii~~Semoga kita semua sentiasa diberkati Allah SWT..

Okess..kembali pada cerita cream puff..tahun lepas ramai kengkawan blogger yang bt cream puff termasuk gak yana..1st time bt xmenjadi..2nd plak x begitu lawa seprti yg dikehendaki..kali ke3 baru jadi ^__^..tgk tu..xputus asa kan :-P ..Resepi yana skodeng kat blog Tun Telani..Tq yer Tun share resepi nii..tq jua pada tuan empunya resepi..mintak izin yana letak sini pulak yer utk rujukan masa hadapan..harus bt lagi lagi dan lagi ^__^



CREAM PUFF
Resepi : Zaliana @ MyR
Sumber cuci mata : Tun Telani

BAHAN-BAHAN:-

125 gm self raising flour @ tepung gandum + 2 sudu teh baking powder
100 gm butter
250 ml air
1/2 sudu teh gula
3 biji telur

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Panaskan air, gula dan butter dalam periuk sampai mendidih. Masukkan tepung, kacau hingga adunan tak melekat pada periuk. Sejukkan.~ lepas didih yana & Tun guna api paling perlahan dan masukkan tepung.
  2. Pukul telur satu persatu ke dalam adunan dgn mixer.
  3. Masukkan adunan ke dalam piping bag. Pipe menggunakan nozzle bentuk bintang.
  4. Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik. Bakar dalam oven hingga permukaan puff kecoklatan lebih kurang 30 minit. Oven hendaklah dipanaskan dulu. bakar dalam suhu 220c. Suhu yang panas membantu puff naik dgn sempurna. Pastikan puff telah benar2 masak sebelum dikeluarkab dari oven. Ia kelihatan ringan, bahagian bawahnya tidak melekat di dulang dan telah berwarna kuning kecoklatan sedikit. Jika dikeluarkan sebelum cukup masak, puff akan turun dan tidak berongga di dalamnya. ~ Yana & Tun guna suhu 200c je


CUSTARD FILLING
Sumber : Tun Telani

BAHAN-BAHAN:-

2 camca besar tepung kastard
2 camca besar gula kastor
1 1/3 cawan susu segar
30 gram mentega ( kurang lebih 2 camca teh )
2 camca teh esen vanila

CARA PENYEDIAAN:-

  1. Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanila
  2. Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat
  3. Padam api tambah mentega dan esen vanila, kacau rata dan biar sejuk. ketepikan
Selamat Mencuba :-)

Thursday, February 27, 2014

KEK SANTAN

Assalamualaikum dan salam sejahtera ^__^

Baru berkesempatan nak letak entry kek santan kat sini..dah berbulan2 buat tapi apa kan daya..virus M nak mengupdate blog banyak bebenor dalam jiwa :-P..Kek Santan ni memang sedap yer kawan2 sekelian..tak caya tanya kak MaDiHaA..betul kan kak sedap ;)..Yana pun dah 3 kali buat..sangat direkemen pada kawan2 untuk cuba kek santan nii..memang berbaloi :-)

Jutaan terima kasih pada Kak Chah Ramlan teman di FB yang sudi share resepi warisan keluarga beliau.. Yana mintak izin nak share kat sini pulak ye kak~~~


KEK SANTAN
Sunber : Kak MaDiHaA

BAHAN-BAHAN:-

4 biji telur
2 cawan gula kastor ~ yana guna 1 1/2 cwn 
1 sb ovellet
Daun pandan ( kisar dgn 3 cwn air )
2 cawan santan ( air pandan guna perah santan )
4 cawan tepung gandum*
2 sudu besar baking powder*
(*) ayak bersama

CARA PENYEDIAAN:-

  1. Satukan telur, gula & ovellet. Pukul hingga gebu dan berkrim
  2. Masukkan selang seli tepung gandum dan santan. Pukul lagi.
  3. Lenser bekas/loyang dgn majerin & panas oven 160c.( Yana & MaDiHaA alas dgn baking paper)
  4. Bakar 1 jam @ hingga masak
Selamat Mencuba :-)

AYAM MASAK KAPITAN

Assalamualaikum dan salam sejahtera ^_^

Menu beberapa hari yang lalu..Ayam Masak Kapitan ni dah jadi feberet kami sefamily..nak buat pun senang je..yang penting sedap ^_^ ~~~


Resepi : DJ
Sumber cuci mata : Linapg @ Teratak Mutiara Kasih

BAHAN KISAR:-

1 labu bawang besar
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
6 - 7 biji cili merah
sedikit lengkuas
sedikit kunyit hidup
1/2 cm halia
1 batang serai
1 sudu besar udang kering ( rendam sekejap supaya lembut - toskan )

BAHAN A

Ayam dipotong ikut suka
200 ml santan
50 ml susu cair
3 asam keping
cili merah & hijau ( dipotong )
1 biji buah tomato ( belah 4 )
garam dan gula secukupnya

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Tumis bahan kisar hingga naik bau
  2. Masukkan ayam dan gaul. Biar hingga ayam empuk
  3. Kemudian masukkan santan dan susu cair dan asam keping. Biarkan hingga mendidih.
  4. Masukkan garam, gula. Kacau sentiasa.
  5. Masukkan tomato dan hirisan cili. Tutup api. dah siap.

Selamat Mencuba :-)

Wednesday, February 26, 2014

MUFFIN YOGURT..TERBAEEKKK SEDAAPP!!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera ^__^

Muffin yogurt ni yana buat utk minum petang beberapa hari yang lalu ^_^..ini antara muffin yg the best dlm senarai yana..dah banyak kali buat anak2 tetap tak puas makan..ibu dan ayah pun sama..lepas satu2 masuk mulut..sedapp sangat..memang terasa kegebuannyaa :-)

Kita semak resepi je la ekk..skg ni takleh nak bebel panjang lebar..mahu sepantas kilat nak update post nii~ bizi memanjang ^__^ ~ takpe laa janji blogku terus hidup.. jom cuci mata :-P







MUFFIN YOGURT
Sumber cuci mata : Izah Muffin Lover

BAHAN-BAHAN

(menghasilkan 10 biji muffin )

120 gm tepung
70 gm gula kastor
1 tsp baking soda
1/4 tsp garam
150 gm plain yogurt @ yogurt berperisa
1 biji telur
50 gm minyak sayuran
1 tsp esen vanila

Filling pilihan masing2:
coklat chip, kismis, oreo, filling coklat, blueberry, strawberry

CARA PENYEDIAAN:-

  1. Panaskan oven ke 180c
  2. Campurkan sebati semua bahan kering dalam mangkuk besar. Ketepikan.
  3. Sebatikan pula semua bahan basah kecuali filling
  4. Tuangkan bahan basah ke dalam bahan kering. Kacau perlahan-lahan. Masukkan coklat chip atau pilihan masing2. Kacau perlahan sekadar bersatu. Jgn overbeat nanti muffin keras.
  5. Ceduk ke dalam muffin cup 1/2 ke 3/4 penuh. Bakar selama 20-25 minit bergantung pada oven masing2
NOTA: Jika mahu intikan muffindgn filling kesukaan, cedukkan 1/2 adunan, masukkan filling dan tutup semula dgn adunan muffin 3/4 penuh cup. Muffin jenis ni, masa menggaulkan bahan2 tu pun adunan dah menggebu sebab yogurt ngan soda tu bersatu. Jadi jangan terlebih gaul untuk mengekalkan kelembutan dan kegebuan muffin.


Selamat Mencuba ;-)

Tuesday, February 25, 2014

SERI MUKA TIGA RASA

Assalamualaikum dan salam sejahtera ^_^

Kuih Serimuka Tiga Rasa yang sangat sedap hokeyy  ^__^ dah lama buat baru dapat tayang kat sini.. pe2pun layan pic je laa ekk..tq pada Kak Yatie share resepi kuih serimuka nii..anak2 yana memang suka sangat..ibunya lagi suka :-)


SERI MUKA TIGA RASA

BAHAN-BAHAN:-
LAPISAN BAWAH :- loyang 10x10x3@2 inci

500 gm beras pulut
200 ml santan pekat
300 ml air
1 sudu kecil garam halus
pewarna hijau & perisa pandan

CARA PENYEDIAAN:-


  1. Basuh beras pulut dan rendamkan pulut sekurang2nya 4 jam bersama pewarna hijau.
  2. Buangkan air rendaman, basuh bersih pulut dan toskan. Ketepikan dulu.
  3. Sapukan sedikit minyak masak di sekeliling loyang dan alaskan plastik dan sapukan sedikit minyak lagi
  4. Masukkan beras pulut yang di toskan tadi ke dlm loyang dan ratakan.
  5. Dalam bekas lain, satukan santan pekat, air, garam, perisa pandan dan pewarna hijau. Gaul sebati.
  6. Tuangkan adunan santan tadi ke dlm loyang berisi pulut dan gaul rata.
  7. Kukus semua bahan diatas selama 30 minit. Bila pulut dah masak, gaul sebati dan tekan2kan rata.
**Sementara kukus pulut masak, bolehlah sediakan bahan2 utk lapisan tengah

LAPISAN TENGAH

1 cawan labu manis ~ yg sudah diparut/disagat halus
1 1/2 cawan tepung beras*
2 sudu besar rata tepung jagung*
1 cawan santan pekat*
2 cawan air*
3/4 cawan gula kastor*
1/2 sudu kecil garam*

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Bancuh semua bahan yg bertanda (*) tapis dan masak hingga naik wap. Sentiasalah dikacauguna whisk dan guna api sederhana jer dlm 5 minut - tutup api.
  2. Masukkan labu yg diparut tadi dan kacau rata.
  3. Tuangkan adunan ke atas permukaan lapisan bawah/pulut dan kukus selama 20 minit.
**Sementara tunggu adunan lapisan tengah masak, bolehlah sediakan adunan utk lapisan atas

LAPISAN ATAS

1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula kastor
1/2 sudu kecil garam
2 biji telor
300 ml air
100 ml santan pekat ~ santan kara
2 sudu kecil coklat emulco

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Satukan semua bahan dan tapis ke dalam periuk.
  2. Masak hingga naik wap dlm 3 minit dan sentiasalah di kacau guna whisk
  3. Tuang atas lapisan tengah dan kukus selama 25 minit. Kelar2kan sikit permukaan lapisan tengah sblm tuang adunan atas. Pastikan tiada air di permukaannya. Sekiranya ada, lapkan guna kitchen towel
  4. Biarkan kuih betul2 sejuk barulah dipotong guna pisau plastik.

Selamat Mencuba :-)

Tuesday, February 11, 2014

BAKED DORY WITH FRIES TOPPING

Assalamualaikum dan salam sejahtera ^__^

Menu ikan dori yg sangat simple tapi sedap hokey ^__^ dah banyak kali yana buat lepas Tun tayang kat blog dia ari tu..biasa kalau beli ikan dori kat tesco harus jadi sweet sour tak pun fish and chips..yang tu je la duk ulang :-P 

Jom cuci mata je la ekk..semua dah habis ~~~




BAKED DORY WITH FRIES TOPPING
Adaptasi dari : TryMasak
Resepi : Tun Telani

BAHAN-BAHAN:-
1 keping fillet ikan dory
1 cawan fries
Sedikit minyak zaitun
Sedikit garam dan lada hitam
1/2 biji limau nipis ~ ambil jus
Sedikit paprika ~ yana add
Sedikit cajun ~ yana add

CARA PENYEDIAAN:-

  1. Basuh ikan dori dan lap hingga kering
  2. Gaulkan ikan dengan sedikit minyak zaitun, jus limau nipis, garam, lada hitam, paprika dan cajun. Letakkan atas dulang pembakar.
  3. Cincang fries ke saiz yg agak kecil dan letakkan atas ikan dori tadi dan tuang sedikit minyak zaitun di atasnya.
  4. Bakar pada suhu 250cselama 20minit atau hingga ikan masak. Kemudian tukar pada api atas/grill hingga kentang tadi kuning keemasan.
  5. Hidangkan bersama coleslow.

Selamat Mencuba :-)

Monday, February 10, 2014

NASI PILAU PAKISTAN

Assalamualaikum dan salam sejahtera ^____^

Nasi Pilau Pakistan yg enak banget..tak tipu punyer ^_^.. Baru sempat nak update resepi..dh lama pic terperap dlm folder..Jutaan terima kasih pada Ummi Maria Hakem nun jauh di obesi yg sudi share resepi nasi pilau nii..bertambah koleksi resepi nasi ^_^..Terima kasih jua pada Puan Ct Penang yg jauh dimata dekat di hati coz promote baekk punyer nasi nii..tgk kat blog dia ari tu terus tergoda nak mencubanya..

Alhamdulillah..anak2 & hb suka..yana makan bersama dalca & acar mentah je..pada kawan2 yg lain bolehlah cuba yer..mmg sedapp ^_^



NASI PILAU PAKISTAN
Resepi : Ummi Maria Hakem @ FB
Sumber cuci mata : Ct @ Diari Zaliedana



#Sukatan ni utk beras yg sy guna 2cwn. klu nk tmbh or kurang, pndai2 lah agak yer.. :)

Air Rebusan utk masak nasi:
1/2 ekor ayam ~ potong 6
2 sudu besar ketumbar biji
1/2 sudu besar lada hitam biji
1/2 sudu besar jintan manis biji
1/2 sudu besar jintan putih biji
Selabu bawang putih dibasuh & diketuk sedikit ~ xyah buang kulit
2 inci halia ~ diketuk
2 biji bawang besar ~ potong 4
2 helai daun bay
rempah 4 sekawan serba sedikit
4 cawan air

CARA PENYEDIAAN :-

  1. Rebus semua bahan hingga ayam masak & air berkurangan
  2. Angkat ayam & ketepikan. Tapis air rebusan & buangkan semua rempah2 tadi.
  3. Simpan air rebusan tadi untuk masak nasi nanti. Kita ke step seterusnya :)

BAHAN-BAHAN UTK NASI:-

2 Cawan beras basmathi ~ direndam 1 jam & toskan
2 1/2 cawan air rebusan tadi
ayam yg direbus tadi
1 biji bawang besar ~ dihiris
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil garam masala
1/2 sudu kecil  serbuk jintan putih
Pes bawang putih & halia ) yg ni pndai agak2 sndiri la yer )
Rempah 4 sekawan
Daun bay
Daun pandan
kiub pati lembu
Garam/Gula secukupnya
Minyak utk menumis ( ummi kta xyah guna minyak sapi, mmg guna minyak biasa je ~ yana guna EVOO
1 sudu kecil jintan putih biji ( yg nih utk tabur last ms nasi kering )

CARA PENYEDIAAN :-

  1. tumis bawang besar yg dihiris sampai hitam ( tp bukan hangus ya, ala2 bawang goreng gitu ) *part nih mmg penting, sila jgn malas nk tgu bawang tu jd hitam gitu ^_^ 
  2. Masukkan rempah 4 sekawan. daun bay, daun pandan, pes bawang, halia 7 rempah2..tumis lagi hingga garing & naik bau
  3. Masukkan air rebusan, garam & gula, ayam. Dah mendidih terus tuang ke dalam beras atau boleh juga lpas masuk rempah goreng sebentar beras baru masukkan air, ikut keselesaan masing2 la yer. ( yana goreng beras dulu )
  4. Apabila nasi telah kering, gemburkan & taburkan jintan putih ( yana & ct letak sikit je sbb xnak anak2 pilih masa mkn nnt ^_^
  5. Siap sudah..boleh dihidangkan...

Selamat Mencuba :-)

Sunday, February 9, 2014

WANTAN GORENG INTI PISANG & COKLAT

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^___^

Resepi yang sangatlah simple tapi sungguh yummy kat tekak kami sekeluarga..Tq pada Giada bg idea nk abiskan kulit wantan yg dh lama bertapa dlm peti ais..Biasa wantan yana bt inti ayam tp bila tgk giada buat ari tu terus nak cuba..sebelum ni tak terfikir pun nak buatt inti macam ni hehee..Yana minat sgt Giada..alaa chef yang cun melecun kat Food Network Channel tuh..ari2 tgk dia msk ^_^ 

Okess, back 2 menu..inti boleh je nak tukar..yana pnh buat inti epal hijau + nutella..sedapp jgkk..lepas satu2 krukk krakk krukk krakk masuk mulut ^_^


BAHAN -BAHAN:-

16 keping kulit wantan
1 biji pisang ~ didadu kecil
1/4 cawan gula perang
1/3 cawan walnut ~ dicincang halus
1 biji telur ~ dipukul sikit
1/3 cawan nutella @ mentega kacang berkrim
Minyak untuk menggoreng

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Dalam mangkuk masukkan pisang yang didadu, gula perang dan walnut. Gaul biar semua mesra.
  2. Ambil sekeping kulit wantan. Letakkan 1 sudu kecil nutella ditengah kulit wantan kemudian letakkan 1 - 2 sudu kecil campuran pisang tadi. Kemudian sapu telur disekeliling tepi kulit wantan.
  3. Lipat biar kemas. Tekan tepi kuat2 untuk elakkan dari terbuka. buat sampai habis. kemudian sejukkan dalam peti selama 15 minit.
  4. Keluarkan dari peti dan goreng wantan tersebut hingga nampak keemasan. Dalam 1 minit je..angkat dan boleh hidang..tunggu suam2 dulu baru bleh makan tau ^__^

Selamat Mencuba :-)

Friday, February 7, 2014

KEK MINYAK ~ I'M BACK ^________^

Assalamualaikum dan salam Jumaat penghulu segala hari ^_^

Alhamdulillah dipertemukan lagi kt di dunia maya..mula2 nak sapu habuk2..sawang2 yg dh memenuhi segenap ruang blog kesayanganku ini al-maklum je laa kan..dh lebih 6 bulan blog ni kesunyian kesepian tidak dipedulikan..puan tanah begitu sibuk menguruskan hal2 duniawi yg tak pernah kehabisan maka blog pun terabai ;)

Tak nak bebel panjang lebar ~ sbb takde idea ~ moh kt layan dulu resepi Kek Minyak yg tgh hot skg nih..rata2 kengkawan blogger dh cuba..mmg sedap dan mudah je nk menyediakannya..dh 2 kali yana buat..terima kasih pada tuan resepi ~


KEK MINYAK
Sumber cuci mata : Lina Pg

BAHAN-BAHAN:- 
5 biji telur
3/4 cawan gula halus ( Lina Pg & yana gna 1/2 cawan gula kastor )
2 cawan tepung gandum
1 sk baking powder
1 cawan susu pekat (Lina Pg & Yana guna 3/4 cawan )
1 sudu besar ovallate
1 cawan minyak masak
perasa nenas/pisang/ape2 ikut suka/pewarna
1 sudu kecil esen vanila

CARA PENYEDIAAN:-

  1. Panaskan oven suhu 170c
  2. ayak tepung gandum bersama baking powder. Ketepikan.
  3. Lenser loyang kek dgn mentega. Alaskan dengan baking paper.
  4. Pukul telur bersama gula dan ovallate hingga kembang.
  5. Masukkan susu pekat dan esen vanila. pukul lagi sekejap.
  6. Masukkan minyak masak dan perasa sambil dipukul lagi tapi hanya sekadar untuk adunan bergaul rata.
  7. Akhir sekali masukkan gandum. Gaul rata. Selepas itu, bahagikan adunan kepada 3 warna.
  8. Tuangkan ke dalam loyang, marble ikut kreativiti.
  9. Bakar hingga masak. Suhu bergantung kpd oven masing2. ( Lina Pg & yana bakar suhu 165c selama 50 minit api atas bawah )
  10. Biar kek sejuk baru dipotong dan dihidangkan
Selamat Mencuba