Saturday, June 30, 2012

SAJE SAJE XDE KEJE ^_^

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..Hari ni xde n3 masak masak yer..tibe jer rasa nak gantung periuk kuali belanga untuk 2 3 hari nii..badan dah keletihan..dah tibe masanya 'KOT' nk slow down sikit aktiviti masak memasak..nak rest sambil usap2 perut yang dah makin maju dengan jayanya ke depan hikhiiikk..Alhamdulillah..dah masuk 29 minggu..kejap jer masa berlalu kan ^_^

Hari ni just n3 saje2 my little princess yang dah pandai menyelongkar dapur ibu..huhuu..yang ni kejadian beberapa hari lepas masa ibu tengah solat..hmm..ibu terlupa nak simpan tupperware tepung..maka tanpa segan silu dan penuh hati2 budak tecik yang dah lama geram dengan tepung ibu ni terus menjalankan aktivitinya....................^_^ 

kita gaul rata tepung dulu yerrr puan2 ^_^
mcm xcukup tepung jer niiii
eeeii..rimaslah rambut niii
hmm..dh ok kot ^_^
okess ibu..DONE!!

~~~~ SAYANG ANAK IBU :D

Friday, June 29, 2012

AYAM BAKAR HALIA

Assalamualaikum dan salam hari Jumaat..xleh nak membebel panjang hari nii..banyak tugasan sedang menunggu..bizi betul tuan umah ni kan..komen pun belum berbalas lagi hihii..jom kita layan jee menu dinner kami semalam..Ayam Bakar Halia..Kami makan ratah mcm tu jer..konon2 xmau makan nasi laa ^_^..

Dah ramai kawan2 yang mencuba resepi ayam bakar yang sedap nii..antaranya Ct, Kak Sari, Kak Liza..hmm..sape lagi ekkss..sory yer kalau ada yang tertinggal..yana xsempat nak mencari lagi hihii..moh kita layan jerr..petang sikit baru yana BW yer..nak setle kerja2 yang tertunggak dulu..jumpa lagii ^_^


AYAM BAKAR / PANGGANG HALIA
Resepi : Chef Hanieliza @ Majalah SAJI ( Feb 2012 )

BAHAN UTAMA :-
1 ekor ayam ( saiz sederhana )
1 sudu besar kicap cair
1 sudu kecil gula ( yana ganti madu )
1 sudu besar minyak masak
Garam secukup rasa

BAHAN KISAR :-
4 inci halia
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah ( * akak letak 5 ulas )
1 sudu besar lada hitam ( * akak letak 2 sudu kecil yg dikisar )
1 sudu kecil serbuk kunyit ( * akak guna 2 cm kunyit hidup )
3 tangkai cili merah

CARA NAK BUAT :-

  1. Ayam dipotong 4 dan dibersihkan. Toskan. 
  2. Gaulkan kesemua bahan kisar dan bahan utama, perapkan ayam selama beberapa jam. ( * akak perap 2 jam ) yana perap semalaman.
  3. Kemudian susun ayam dalam loyang pembakar yang telah disapu minyak masak. 
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200c selama 30 minit atau sehingga kelihatan garing.
  5. Hidangkan bersama salad dan timun.


Selamat Mencuba :-)

Thursday, June 28, 2012

APAM BERAS PANDAN

Assalamualaikum dan selamat pagi semua..Alhamdulillah dapat lagi kita bersua di alam maya..Tuan umah bercuti 2 hari balik kampung mertua kat Pendang..semalam baru sampai umah..hmm..nak bangun pagi ni punyer laaa terliat sikit..kepenatan belum hilang lagi ^^

Sebelum Yana nak meronda2 umah kengkawan..kita cuci mata dulu dengan kuih Apam Beras versi perisa pandan..Apam ni Yana buat sebelum balik umah mertua..Resepi asal dari Apam Beras tapi saje ngegada sikit p tambah kaler hijau dan sedikit perisa pandan maka jadi lah Apam Beras Pandan ^_^..Resepi Apam beras ni memang selalu yana buat..suka sangat dgn kelembutan dan kegebuannya hihii..tq pada tuan empunya resepi asal Cha@MyR dan juga Kak MaDiHaa cayaang tempat yana selalu cuci mata dengan resepi yang best2 kat dapur beliau ^^


APAM BERAS PANDAN
Resepi Asal : Cha@MyResepi
Sumber cuci mata : Kak MaDiHaA & Kak Nor
Olahan sikit : Yana 

BAHAN-BAHAN:-
2 cawan nasi
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 cawan brown sugar
3/4 cawan gula pasir ( dua2 gula pasir pun xpe )
2 1/2 cawan air
2 sudu kecil yis ( mauripan )
Beberapa titik pewarna hijau
Beberapa titik perisa pandan
Kelapa parut dgn sedikit garam


CARA NAK BUAT:-

    1. Blend nasi dan air sehingga hancur ( masukkan air sedikit2..blend sampai abis ). Setelah hancur, campurkan brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
    2. Dalam bekas lain,satukan tepung gandum, tepung beras dan yis. Selepas itu, masukkan bahan cecair tadi ke dalam bekas tepung. Kacau sehingga sebati. Perap 3 jam.
    3. Panaskan pengukus dan balut penutup dengan kain. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil. Masukkan dalam acuan kecil dan kukus selama 15 minit.
    4. Hidang bersama kelapa yang telah di gaul dengan sedikit garam.. atau enak dimakan begitu saje..
Selamat Mencuba :-)

Monday, June 25, 2012

KUIH BAKAR KELEDEK

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..Dah minum petang ke semua..Kalau belum jom Yana jamu semua dengan Kuih Bakar Keledek..sedap sangat rasa lemak2 santan+keledek..Baru 1/2 jam keluar dari oven terus nak potong maka hasil potongan nmpk xcantik sangat huhuuu..xpe lah..janji kuih sedap..kita jer nak makan ^^..Tq pada Kak Yatie sudi kongsi resepi ni..yana mintak izin kongsi kat sini pulak yer untuk rujukan pada masa hadapan ..seperti biasa yana buat 1/2 adunan jer..cukup lah utk family kecik kami ini ^^




KUIH BAKAR KELEDEK

BAHAN-BAHAN:- 

4 biji telur
3 cawan santan
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar butter
2 cawan keledek ( rebus dan lecek )

CARA NAK BUAT:-

  1. Panaskan oven pada suhu 200c, lenser loyang dengan mentega. ( Kalau nak kuih kelihatan tinggi, boleh guna tin ( 7x7x3 ) inci. Ketepikan.
  2. Satukan bahan2 diatas kecuali keledek lecek dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bersatu. Tapis adunan tadi dan masukkan keledek lecek, kacau hingga rata.
  3. Tuang dalam tin yang telah disiapkan tadi. Bakar selama 1 jam atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran.
  4. Keluarkan dari oven setelah kuih masak. Biar sejuk sebelum dikeluarkan dari tin.

Selamat Mencuba :-)

Sunday, June 24, 2012

MAGGI GORENG MAMAK

Assalamualaikum dan selamat berhujung semua ^^..tak mau cakap banyak kita terus jer ke agenda utama iaitu menu bekfes hari ini..Maggi Goreng Mamak yang meletopsss pedasnyaa hahaaa..Yana suka sangat kalau goreng mee ala2 mamak mcm nii..kering dan melekat2 gitew tapi kalau mkn kat kedai mamak lagi best kot sebab ada mcm2 aksesori lagiii..paling suka kalau ada cucur udang..hmm..klu kat umah males pulak nak buat cucur semata2 nak goreng bersama mee..makan je apa yang ada ^^

Resepi asal Mee Goreng Mamak oleh Chef Hanieliza and yana sesuka hati tukar dgn maggi sbb stok mee kuning jarang tersimpan kat umah..yana lagi suka simpan bahan kering mcm dried noodle or pasta..tahan lama sikit..esbox pun xde lah penuh sangat ^^..Tq pada chef serta kengkawan yang telah mencuba dan mewar2kan resepi ni..Sory bebanyak kalau ada link yang tertinggal..rasanya dah ramai yang selalu guna resepi Chef Hanieliza kalau nak goreng mee ala2 mamak mcm nii.. Jom layannnn ^^


MAGGI GORENG MAMAK
Resepi : Chef Hanieliza

BAHAN-BAHAN:-

500 gm mee kuning ( yana ganti maggi kosong brand cintan )
100 gm daging ~ hiris nipis
100 gm fish cake ~ hiris nipis
1 cawan taugeh
1 mangkuk sawi ~ potong kecil
3 sudu cili mesin ~ klu nak pedas bleh letak lebih
1 sudu besar rempah kari
3 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar minyak masak
1 labu bawang besar ~ cincang halus
1 cawan putih telur @ 3 biji telur
3 biji cili hijau @ merah ~ hiris nipis

CARA NAK BUAT :-
  1. Panaskan minyak. Masukkan bawang, cili mesin & rempah kari. Biarkan garing dan wangi.
  2. Masukkan daging dan kacau rata.
  3. Masukkan fish cake. Biarkan sebentar.
  4. <asukkan kicap pekat dan mee. Kacau rata.
  5. Masukkan taugeh dan sawi.
  6. Ketepikan mee dan masukkan telur ditengah-tengah kuali.
  7. Biarkan telur tu masak sikit barulah dikacau dan gaul rata.
  8. Masakkan mee agak kering.
  9. Hidangkan dalam pinggan dan hiaskan.
Selamat Mencuba ;-)

Saturday, June 23, 2012

PUDING ROTI SOS KASTARD

Assalamualaikum dan salam sejahtera..hari ni tak mau cakap banyak..ada hal pulakkk nak setle kejap lagi..kita cuci mata dulu dengan menu petang beberapa hari lepas huhuu..Ekceli, badan yana sedikit kepenatan setelah beberapa hari berpuasa..Alhamdulillah..Allah SWT masih memberi kekuatan untuk yana berpuasa di penghujung Rejab dan lepas tu terus sambung bulan Syaaban..Dah xsabar rasanya menunggu Ramadhan menjelma ^^..Menu untuk berbuka dan sahur juz yg simple2 ajer..nak tayang pun malu hihii..kita layan je lah Puding Roti Sos Kastard nii..yana buat 1/2 adunan jer..cukup lah utk family kami yg kecik nii ^^ 



PUDING ROTI SOS KASTARD
Sumber cuci mata : Kak Izah @ Izah Muffin lover

BAHAN-BAHAN:-

8 keping roti
* 500 ml susu segar
* 4 sudu besar gula halus ( yana ganti madu )
* 2 sudu butter - cairkan
* 2 biji telur
* 1 sudu teh esen vanilla
* 1 sudu besar tepung jagung
* 1 sudu kecil serbuk cinnamon
2 sudu besar kismis

CARA NAK BUAT:-

  1. Koyakkan roti dan susun dalam loyang yang telah digris dengan sedikit butter.
  2. Gaul rata bahan2 bertanda * dan tuang ke atas roti tadi.
  3. Biarkan sebentar dalam 20 - 30 minit agar roti terendam sepenuhnya.
  4. Taburkan kismis diatas adunan.
  5. Bakar pada suhu 180c selama 30 minit atau sehingga masak.


SOS KASTARD

1 tin susu cair
2 s/b tepung kastard - hana letak 1 1/2 sb jer
2 s/b gula

CARA NAK BUAT:-

Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat. Tuang ke atas puding roti tadi.

Selamat Mencuba :-)

Friday, June 22, 2012

MEE KARI BEBOLA IKAN ^^

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..pagi2 buta lagi yana nak tayang Mee Kari Bebola Ikan menu yang sudah hampir seminggu diabiskan ^^..Ekceli, minggu lepas tibe jer tringin nak makan mee kari..dah setahun duk Kepala Batas tapi belum ketemu dgn mee kari yg betul2 memenuhi citarasa..nak tak nak buat sendiri je lah..baru puas hati..sedap ke tak kita makan jua kuikui..

Mee Kari kalau nak sedap kena letak kerang banyak2..hmm..1 lagi problem..Cik Abe tercintaku xleh makan kerang dan udang..alergik tahap kronik dah kot..udang ok lg..stkt gatal2 hidung mata jer tapi kerang..mmg kna masuk hospital rasanya hihii..so, isteri mithali dia mulalah menyelongkar dapur kawan2 utk mencari resepi mee kari tanpa guna spesis kerang serta kawan baiknya udang..terjumpa resepi Ibundo..Mee Kari Bebola Daging..Tanpa membuang masa terus merempit cari bahan2 di pasar berdekatan..uwaaa..bebola daging plak xde..xkisah lah..janji bebola ikan ada..cukup lah utk 2 mulut jer yang nak makan ^^

Maka jadi lah Mee Kari Bebola Ikan untuk menu lunch ari tu..Sorry bebnyak yer Bundo, dah terderhaka sikit dari resepi asalnya tapi kan saudara saudari sekelian, mee kari ini tetap maveles walaupun tanpa penggunaan kerang dan udang..berbunga di hati bila tgk En.hubby makan dgn laju and siap bertambah lagi..tapi rasanya dia lapar sgt kot time tuu..sbb bekpes mkn roti bakar ajer hahaaa..

Panjang lebar pulak bebelan pagi2 buta nii..kita semak je lah resepinya..Mintak izin yer Bundo, yana share kat sini pulak..Resepi asal Mee Kari Ibundo ni bleh jer tgk kak SINI..

lepas snap baru prasan lupa letak tauge ^^
MEE KARI BEBOLA IKAN

BAHAN-BAHAN:-

1 bungkus mee kuning
200 gm daging lembu
20 biji bebola ikan
1 bungkus fish cake
Santan dari 1 biji kelapa
2 sudu besar rempah kari
1 kiub atok ayam
1 biji keledek saiz sederhana
Air asam jawa
Beberapa helai daun kari

BAHAN KISAR :-

1/2 inci lengkuas
1/2 inci halia
2 batang serai
2 biji buah keras
2 ulas bawang putih
1 ulas bawang besar
8 tangkai cili kering

BAHAN HIAS:-

Taugeh dicurah dengan air panas sekejap
Sawi dicelur
Tauhu digoreng kemudian dipotong
Cili merah
Telur rebus
bawang goreng
Limau kasturi
Daun sup/daun bawang dihiris

CARA NAK BUAT:-
  1. Rebus daging hingga lembut.
  2. Rebus keledek sehingga empuk dan blender hancur/halus.
  3. Campurkan bahan kisar danrempah kari dan gaul rata.
  4. Di dalam kuali lain, panaskan minyak dan tumis bahan kisar+kari serta daun kari sehingga wangi. Masukkan ke dalam periuk rebusan daging.
  5. Apabila daging empuk, masukkan santan, bebola ikan, fish kek, tauhu dan juga keledek yang telag diblender.
  6. Bubuh kiub stok ayam.
  7. Tambah sedikit air asam jawa dan garam secukupnya.
* Bila nak makan, taburkan lah bahan-bahan hiasan.

Selamat Mencuba :-)

Thursday, June 21, 2012

APAM PISANG MAKCIK SITI

Assalamualaikum dan salam 1 Syaaban..Alhamdulillah dipanjangkan usia untuk kita bersua lagi di alam maya..Pagi ni jom kita jamu mata dulu dengan Apam Pisang yana buat untuk minum petang 2 hari lepas^^..baru berkesempatan nak tayang..Apam yang tersangatlah gebunya ini yana terskodeng kat dapur cikgu manis Nani..Ya ampunnn sedap sangat..nak buat pun senang banget :-)


Menurut beliau, resepi ni kepunyaan makciknya kat Kuantan..resepi org berniaga lagi haaa..patut lah sedap..kuih yang lembut dan gebus mcm ni mmg feveret Damia..xtau berapa bijik dia telan..asyik nak!nak! sedap dia cakap..ibu pun sama mia..xtau berapa bijik dah telan..Lepas tu tengok dalam pinggan dah 0..huaa tinggal 3 bijik dalam kukusan untuk ayah..cukup lah kot..klu xcukup lepas ni ibu buat lagi^^


Tq Nani dan jugak Makcik Siti share resepi Apam Pisang ni..moga bertambah tambah lagi rezeki Makcik Siti serta Nani^^..K.yana pun epy sebab bertambah lagi resepi apam yang senang nak buat bagi budak tembam ni makan hihii..


APAM PISANG MAKCIK SITI
Resepi asal : Siti Assah Wan Daud
Sumber cuci mata : Nani @ Life Is Beautiful

BAHAN-BAHAN:-
2 biji pisang berangan ( yana guna pisang cavendish )
2 biji telur
100 gram gula pasir ( yana kurangkan 3 sudu besar sbb pisang dh manis )
100 ml minyak masak
80 gram tepung gandum
1 sk baking soda
* secubit garam - nani tambah ~ yana tambah jgk

CARA NAK BUAT :-
  1. Panaskan kukusan, sapu minyak pada acuan lompang.
  2. blend semua bahan kecuali tepung sehingga halus.
  3. Keluarkan adunan, masuk dalam bekas lain.
  4. Gaul tepung ke dalam adunan sehingga sebati dan tidak berketul.
  5. Tuangkan adunan ke dalam acuan lompang yang telah disapu minyak.
  6. NOTE: jangan isi adunan terlampau penuh sbb apam akan kembang. Cukup sekadar 3/4 penuh.
  7. Kukus apam selama 12 - 15 minit bergantung kepada saiz bekas yang digunakan.
  8. Pesanan Makcik Siti : Kalau buat ikut sukatan dan cara2nya, GERENTI JADI! 

Selamat Mencuba :-)

Wednesday, June 20, 2012

COSLOW

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..hmm..tgh pening kepala fikir nak masak apa utk lunch nii..xmau mkn nasi..nak something yang ringan2 ajer tapi mengenyangkan^^..sambil berfikir tu kita cuci mata dulu dgn Coslow yana buat utk makan bersama dgn Grilled Chicken Chop ari tu..resepi simple dari Kak Mas Duniaku tapi yana amek kat MyResepi..sory yer Kak Mas..ada sedikit bahan yana tambah untuk kesesuaian tekak kat umah nii..lidah En.hubby sensitif sangat..ada jer yang kurang..xcukup lemak manis laa..kalau masam sikit lagi sedap laa katanyaa hihii..xpe lah..kita ikut ajer..Dia jgk yang abiskan ^^..moh kita layan dulu..nak jalan2 umah kengkawan plak..jumpa lagiii ^^


COSLOW
Resepi : mass80@MyResepi

BAHAN-BAHAN:-
2 cawan kobis bulat mentah yang dipotong halus2
1 cawan carrot yang dipotong halus2
1/2 cawan mayonis - @ ikut masing1 nak banyak atau sikit pun boleh
5 sudu besar susu segar
sedikit garam
1 sudu besar perahan jus lemon ~ yana tambah
Sedikit gula ~ yana tambah

CARA NAK BUAT:-
  1. Potong halus2 kobis bulat dan carrot, basuh dan toskan.
  2. Campurkan dgn mayonis, susu segar dan sedikit garam.
  3. Gaul sebati dan simpan dalam peti ais 1 - 2 jam, kemudian boleh dimakan.
Selamat Mencuba :-)

Tuesday, June 19, 2012

GRILLED CHICKEN CHOP

Assalamualaikum dan selamat sejahtera..Tengah hari yang sudah hampir kepetangan ni yana nak tayang menu dinner beberapa hari lepas..waaahhh lamanyaaa baru nak tayang ^^..Grilled Chicken Chop ni terhasil lepas tergoda kat umah Kak Q ari tu..xpernah terfikitr nak buat chicken chop sendiri..baru 1st time mencuba and en.hubby ckp sedappp..lepas ni buat lg yerr ^^..Yana ikut semua cara dan tambahan yang Kak Q buat..

Xde lah susah sangat nak buat chicken chop sndiri..klu x asyik mkn kat kedai jer..lepas ni nak cuba buat yg goreng rangup plak..mesti lagi ummppphh^^..pe2pun layan dulu Chicken chop yang nii..yana makan bersama coslow dan jugak kentang goreng..timun, salad dan tomato dah kehabisan stok..maklum lah masa buat tu dah hujung minggu..biasanya banyak stok barang dapur dah abis..tgu wiken baru p borong plak^^..tq pada tuan empunya resepi Kak Wana dan juga Kak Q yang berjaya goda yana untuk mencuba buat chicken chop sendiri..lepas ni goda lagi ekkkss hihii ^^


GRILLED CHICKEN CHOP
Sumber cuci mata : Kak Q @ Qasehku Quinnie

BAHAN-BAHAN:-

1 ekor ayam ( di belah 4 dan 'debone'kan ayam - dapat 4 keping )
1 sudu besar lada hitam ( ditumbuk )
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap masin
1 sudu makan jus limau
1 sudu besar jus halia ( 1 inci halia ditumbuk dan perah jusnya ke dalam ayam )
1 sudu kecil serbuk ayam ( granulled chicken stock )
Q tambah 1 sudu besar madu
Q tambah seulas bawang putih dicincang halus

CARA NAK BUAT:-
  1. Satukan semua bahan hingga rata. Kemudian peraplah ayam dalam peti sejuk selama beberapa jam. Seelok2nya semalaman. Yana perap dalam 5 jam.
  2. Semasa hendak membakar gaulkan dengan sedikit minyak masak dan bolehlah di bakar di atas non stick pan. Balik-balikkan ayam hingga masak dan bolehlah di angkat. Saya guna pembakar elektrik je lebih mudah!
* Q bakar guna non stick pan..lepas tu letak minyak skit dan bakar dgn api perlahan hingga masak..minyak gorengan ayam jgn dibuang..simpan utk letak dalam sos perang.


SOS PERANG ( BROWN SAUSE ) @ SOS LADA HITAM

BAHAN-BAHAN:-

1 labu bawang besar ( potong dadu )
1 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum ( ayak dulu takut mcm2 ada dlm tepung )
1 liter air ( lebih kurang dlm 1 jag kecil )
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap ( utk menggelapkan sikit warna sos )
1 sudu makan sos tomato atau sos cili
1 sudu besar lada hitam ( ditumbuk halus )
1/2 kiub perasa ayam atau daging lembu
sedikit garam
Q tambah sedikit madu
Q tambah serbuk lada hitam
Q tambah 2 sudu besar minyak lebihan gorengan ayam
Q tambah bawang putih dicincang

CARA NAK BUAT :-

  1. Panaskan mentega dalam periuk kemudian tumis bbawang besar dan bawang putih hingga layu.
  2. Tepung gandum di larutkan dalam air hingga rata kemudian masukkan dalam periuk tumisan tadi.
  3. Masukkan semua bahan lain termasuk sos2. Kacau atas api hingga pekat. Boleh di angkat dan dihidangkan. Bila sos dah masak Q letak 2 sudu besar minyak gorengan ayam dlm sos. Kacau sebati dan tutup api.
* Jika anda biasa guna kaedah white sos iaitu masuk tepung gandum dalam mentega dulu baru masuk bahan2 lain boleh juga. Tapi saya lebih suka begini je sebab lebih senang.
**Anda boleh juga tambah cendawan dalam tin yang sudah dipotong2 jika anda mahu. Hidang chicken chop anda dgn kentang goreng, salad mix vege, timun dan tomato segar!!





Selamat Mencuba :-)

Monday, June 18, 2012

SELAMAT ULANG TAHUN KE 2 NUR DAMIA

Assalamualaikum dan salam sejahtera..n3 khas buat cinta hati kami..rasanya masih belum terlambat nak mencoretkan sesuatu kat sini ^^..syukur pada Mu Ya Allah..semalam 17 JUN 2012 genaplah usia anugerah terbesar kurniaan Mu pada kami NUR DAMIA BT MUHAMAD SHAIFUL ANUAR 2 tahun..SELAMAT ULANG TAHUN CAYANG..Ibu dan Ayah sentiasa berdoa moga Mia akan membesar menjadi anak yang solehah, sentiasa mendengar kata dan akan menjadi contoh yang baik buat bakal adik Mia nanti..Doa kami juga semoga Mia sentiasa dilindungi Allah SWT..makin sihat..makin ceria..makin kuat makan dan don't noty2 yer..cian ibu dah xlarat nak jadi raksasa ^^

Damia 17 JUN 2010
Damia 17 JUN 2011


Damia 17 JUN 2012

Sunday, June 17, 2012

ROTI BAKAR CHEESY KAYA

Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu semua ^^..n3 nak cepat sbb nak keluar dating kejap lagi..sempat lagi buka cik lappy sementara menunggu En.hubby bersiap sedia ^^..Meh layan simple bekfes kami pagi tadi..Roti Bakar Cheesy Kaya..nak buat pun kejap jer..sesuai untuk bekfes dan juga untuk minum petang..kalau kawan2 xde idea nak masak apa petang nanti bleh lah cuba roti bakar yang simple nii ekkss..



ROTI BAKAR CHEESY KAYA

4 keping roti wholemeal @ roti putih
2 keping keju cheddar
2 biji telur ~ dipukul kembang
Jem kaya @ jem kesukaan secukupnya

CARA NAK BUAT:-

  1. Sapukan jem kaya pada roti dengan rata.
  2. Kemudian letakkan sekeping keju cheddar dan tutup dengan sekeping roti lagi
  3. Celupkan roti di dalam telur yang telah dipukul tadi dan bakar sehingga masak. Sedia untuk dihidangkan..
Selamat Mencuba :-)

Saturday, June 16, 2012

MASAK LEMAK CILI PADI REBUNG MADU DAN UDANG

Assalamualaikum dan salam sejahtera^^..xde idea pulak nak buat esei hari nii..badan sedikit penat bila buat keje xberenti..sebelum nak melelapkan mata sekejap jom layan menu lunch semalam dulu..xsempat nak post..Masak Lemak Rebung Madu & udang..Rebung madu ni pemberian ibu mertua masa blk kg ari tu..dia siap celur lagi nak bg kat menantu dia nii..

Ekceli, ni 1st time yana masak rebung..tak pernah masak sendiri walaupun rebung salah satu feveret yana..slalu makan orang lain masak hihii..jom layan je lah..yana cuba resepi dari sifu CMG..simple dan sedap sangat..tq CMG..mintak halal yana share kat sini pulak yerr ^^


MASAK LEMAK CILI PADI REBUNG MADU & UDANG

BAHAN-BAHAN:-

800 g rebung buluh yg telah dibersihkan ( yana guna rebung madu )
1/2 cawan isi udang ( yana guna udang sederhana besar )
3 batang serai ~ dititik
2 helai daun kunyit ~ disiat
1 keping asam gelugor
1 liter santan cair
300 ml pati santan
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-

1 genggam cili padi kampung jenis hijau
1/2 inci kunyit hidup tua
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih


CARA NAK BUAT ;-

  1. Rebung dihiris nipis atau gunakan penyagat. cuci dan celur hingga rebung sedikit lembut, toskan ( kalau nak sedap celur guna air kelapa dari kelapa segar yang kita guna untuk memasak gulai ). Ketepikan .
  2. Masukkan rebung celur, serai titik dan udang ke dalam periuk. Tambah bahan2 kisar halus, kacau rata dan masak sekejap atas api. Kemudian tuang santan cair, kacau rata dan biar mendidih hingga rebung lembut.
  3. Masukkan asam gelugor dan pati santan. Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula, biar mendidih dengan api perlahan. Akhir sekali masukkan daun kunyit, masak sekejap lagi. Rasa dan jika ok boleh tutup api. hidangkan.
Selamat Mencuba :-)

Friday, June 15, 2012

TALAM PANDAN

Assalamualaikum dan salam Jumaat yang penuh keberkatan buat pengunjung ^^
Alhamdulillah baru setle mengerjakan umah yang dah mcm tongkang pecah..anak baru sorang..lepas ni klu dah bertambah..hmm..xnampak mcm umah laaa agaknya kuikuii..Dah setle kemas umah masuk dapur plak..dapat rezeki rebung madu dari kampung ari tu..baru hari ni ada feeling nak membikinnya hihhii ^^


Tengah hari Jumaat ni yana nak tayang menu petang semalam dulu..Kuih Talam Pandan Kak Yatie..menu rebung madu nanti laa ada masa baru n3 kan..xsmpt snap pic lagi ^^..rasanya dah ramai kawan2 yang dah mencuba resepi Talam Pandan ni..Tq K.Yatie share resepi kuih talam nii..yana mintak izin share kat sini pulak yer..jom layan..yana nak menjenguk dapur kengkawan pulak..nampak mcm meriah ajer hari niii ^^


TALAM PANDAN

BAHAN UTK LAPISAN BAWAH
1 cawan tepung beras
1 sb tepung jagung
1/2 cawan gula ( k.yatie tambah 2 sb lagi )~ yana x tambah
2 cawan santan cair + sikit garam
1 cawan jus pandan + pewarna hijau
1 sb air kapur

Cara Masak Lapisan Bawah
  1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang 8 inci dan kukus sebentar.
  2. Masukkan semua bahan lapisan bawah ke dalam mangkuk dan kacau rata. Tapiskan.
  3. Masak adunan sebentar sehingga naik wap dlm 10 minit dan kacau sentiasa.
  4. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan kukuskan sehingga masak anggaran selama 20 minit.
  5. Sementara itu, bolehlah sediakan bahan lapisan atas pula.
BAHAN UTK LAPISAN ATAS
1/2 cawan tepung beras
4 sb tepung jagung
3 cawan santan sederhana pekat
1 sk garam

Cara Masak Lapisan Atas
  1. Gaulkan semua bahan lapisan atas dan tapiskan.
  2. Masakkan sekejap adunan di atas api yg perlahan. Sentiasa kacau supaya adunan ini tidak berketul2 ( dalam 10 minit )
  3. Bila adunan lapisan bawah telah masak, cakarkan sikit dgn garfu dan tuangkan adunan lapisan atas ke atas lapisan bawah tadi.
  4. ( sekiranya ada sedikit air atas lapisan tu, bolehlah lapkan sedikit guna kertas tisu dan cakarkan )
  5. Kukus lagi selama 20 minit. Setelah siap, angkat dan sejukkan.
  6. Sejukkan betul2 sebelum potong dan hidangkan. ( potong guna pisau plastik/pisau kek )
Selamat Mencuba :-)

Thursday, June 14, 2012

ROSEMARRY GRILLED CHICKEN

Assalamualaikum dan salam sejahtera ^_^..dah lunch ker semua..hari ni lunch yana simple2 ajer..males nak masak banyak2..bkn ada org nak makan pun..en.hubby pun dah gtau xmau mkn nasi mlm nii..waaahh isteri dia apa lagi..tersenyum lebar dalam hati sbb xyah masak nasi and lauk bagai..baik sungguh isterimu ini kan ahakkksss ^^


Lunch for today Rosemary Grilled Chicken with potato..kenyang dan tersangat lah kenyangnyaa hihii..masak yg ni senang..lepas solat subuh tadi yana perap and kul 11 masuk oven..sambil tu bleh baring2 tgk tv dgn damia..sejam kemudian dah bleh makan..senang kan ^^..tq pada empunya resepi Kak Wana dan juga kawan2 yang telah mewar2kan resepi ayam grill yang sedap sgt nii..  dah 2 kali rasanya yana buat..1st time buat ari tu xsmpt nak snap pic..semua dah kelaparan tgk ayam yang mengiurkan ini hihii..jom kita semak resepinyaa ^^


ROSEMARY GRILL CHICKEN
Sumber cuci mata : Kak Zila, Kak Nor, Mama Sya & Ibundo

BAHAN-BAHAN:-

1 ekor ayam - guna peha ayam pun boleh
5 - 6 ulas bawang putih
1 sudu besar daun rosemary kering
1 inci halia
1 sudu besar lada hitam
1 sudu makan jintan kasar
2 - 3 sudu besar gula perang
2 sudu kecil garam
Sedikit perasa ( yana skip )
2 sudu besar jus limau ( yana guna limau nipis )
3 sudu besar olive oil
5 biji kentang
2 biji tomato
6 biji baby carrot
Sedikit mentega - utk sapu atas ayam



CARA NAK BUAT :-
  1. Ayam dibersihkan.
  2. Tumbuk halia hingga lumat, kemudian perah jus halia pada ayam. Gaul rata.
  3. Panaskan minyak zaitun. Goreng bawang putih hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan dulu.
  4. Tumbuk daun rosemary kering hingga lumat kemudian masukkan lada hitam, jintan kasar. Tumbuk kasar.
  5. Masukkan bawang putih yang telah di goreng tadi ke dalam lesung dan tumbuk bersama rempah.
  6. Masukkan lebihan minyak zaitun ( masa menggoreng bawang putih ) tadi, gula perang, garam, serbuk perasa dan jus limau ke dalam rempah yang telah ditumbuk tadi. gaul rata. Sesuaikan rasa rempah ikut citarasa anda.
  7. Gaulkan rempah tumbuk bersama ayam. Masukkan ayam dalam bag berzip perap dalam peti sejuk beberapa jam.
  8. Kentang di kopek dan di rebus 3/4 masak. ketepikan. Lebihan rempah ayam tadi boleh di lumur pada kentang.
  9. Sudun ayam. kentang, buah tomato, baby karot di dalam tray pembakar. Sapukan sedikit butter pada ayam dan sayur-sayuran dan bakar dalam ketuhar 180 - 200 c selama 1 jam - bakar sampai masak guna api atas bawah
Selamat Mencuba :-)

Wednesday, June 13, 2012

CHOCOLATE BROWNIES TANPA TELUR

Assalamualaikum dan salam sejahtera..xmau bebel byk petang yg dah hampir magrib nii..Chocolate Brownies Tanpa Telur resepi Kak Fida yana buat utk minum petang tadi..semalam En.hubby bersuara nak mkn brownies lg..hmm..malam tu terus teringat xpenah cuba lagi resepi Kak Fida..Resepi brownies nii yana selongkar kat umah Nani sedikit masa lalu..Nani asyik memuji kesedapannya dan ternyata mmg betul sedappppp!!

Dah azan lahh..nanti kita sambung lagi yerrr..layan je lah pic yg xseberapa nii..penggemar brownies dah xtahan nak makan..kita main snap jerr hahaaa..jumpa lagiii ^_^


CHOCOLATE BROWNIES ( TANPA TELUR )
Resepi : Kak Fida @ MyR
Sumber cuci mata : Nani @ Life Is Beautiful

BAHAN-BAHAN:-

1 cawan tepung gandum
1 sk tepung jagung
1/2 sk bicarbonate of soda
1/8 sk garam halus
3/4 cawan gula
1/2 cawan serbuk koko

BAHAN B;-

1 cawan susu cair
2 sb susu manis
1/4 cawan mentega cair/minyak sayur
1 sk esen vanilla

BAHAN C

Kekacang atau choc chip utk tabur

CARA NAK BUAT:-
  1. Ayak bahan A dalam sebuah mangkuk.
  2. Satukan bahan B dalam mangkuk berasingan.
  3. Masukkan A ke dalam B dan kacau perlahan lahan hingga sebati.
  4. Tuang adunan ke dalam loyang yang disapu mentega dan dialas dengan kertas. Tabur kekacang atau choc chip rata2. Bakar pada suhu 160c selama 25 - 30 minit.
  5. Adunan brownies ni jugak sesuai dibakar didalam cawan kertas. Isikan adunan sehingga 3/4 cawan kertas. bakar selama 20 minit.


Selamat Mencuba :-)